Sanja Musić Milanović sudjelovala na panelu UN-a u New Yorku, razgovarali o problemima vezanim uz debljinu

Autor:

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Supruga Predsjednika Sanja Musić Milanović na UN-ovom skupu u New Yorku: Debljina je problem koji se može riješiti uz sudjelovanje svih društvenih sektora

Supruga Predsjednika Republike prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović sudjelovala je na panelu pod nazivom “Težnja prema blagostanju, jednakosti i zdravim društvima kroz održive fiskalne politike” koji je održan u Ujedinjenim narodima u New Yorku u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i Vlade Kraljevine Norveške.

Tijekom panela na kojem su sudjelovali i svjetski stručnjaci poput nobelovca Josepha Stiglitza, profesora Seana Dorrancea Kellya te profesorice Jayati Ghosh, prof.dr.sc. Musić Milanović naglasila je važnost sinergije zdravstvenih i ekonomskih politika za unaprjeđenje zdravlja i dobrobiti stanovništva te se posebno osvrnula na problem debljine. 

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

“Debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice s vrlo visokim ekonomskim opterećenjem za europske države, čak preko dva posto BDP-a. Međutim, rješenje tog složenog problema ne može se postići onime što je nobelovac Amartya Sen nazvao “instantnom ekonomikom” kako bi opisao situacije u kojima su važni problemi opterećeni nestrpljivošću koja rezultira prečacima u ekonomskom razmišljanju što kao posljedicu ima troškove više od inicijalno planiranih. Debljina je problem koji zahtijeva dugoročnu predanost i sudjelovanje svih društvenih sektora. Jedino tako možemo dugoročno unaprijediti zdravlje našeg djece, ali i ostvariti značajne ekonomske uštede. Još je Nobelom nagrađeni ekonomist James Heckman ustvrdio kako svaki dolar uložen u kvalitetne preventivne programe u ranom djetinjstvu može uštediti između 4 i 16 dolara”, rekla je prof.dr.sc. Musić Milanović. 

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Napomenula je kako su dugoročna predanost te intenzivno umrežavanje i zajedničko djelovanje temelj odgovora na ovaj galopirajući javnozdravstveni problem što je, podsjetila je, istaknuto i u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj na samitu supružnika europskih lidera održanom u Zagrebu u svibnju ove godine. 

U Zagrebačkoj deklaraciji istaknuta je potreba da Svjetska zdravstvena organizacija osnuje Europski centar za prevenciju debljine u djece. Hrvatska se ponudila i iskazala namjeru da taj centar bude smješten upravo u Zagrebu kao središnja točka zajedničkih napora u rješavanju zajedničkog problema debljine u djece. Nadam se kako će mreža započeta na samitu samo jačati te da će Svjetska zdravstvena organizacija što prije osnovati Europski centar Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine u djece u Zagrebu i tako aktivno pridonijeti ostvarenju blagostanja, pravednosti i zdravlju društva”, pojasnila je supruga hrvatskog Predsjednika na panelu u New Yorku. 

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Koristeći iskustva različitih zemalja, ovaj panel nastoji ilustrirati kako su zemlje, s različitim povijestima i izazovima, koristile fiskalne politike kako bi osigurale pravedno blagostanje svojih građana. Ovaj panel okupio je ugledne predstavnike svjetskih vlada, ekonomiste, porezne i zdravstvene stručnjake, a fokus je stavljen na pitanje kako države mogu sinergizirati fiskalne politike, oporezivanje i ciljeve održivog razvoja kako bi potaknule stvaranje društva obilježena blagostanjem, pravednošću i održivošću.

 Uz spomenute stručnjake, na skupu su sudjelovali i predsjednica Vlade Islanda Katrín Jakobsdóttir,  predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednica Republike Moldavije Maia Sandu, administrator UNDP Achim Steiner i generalni direktor Norveške agencije za razvojnu suradnju (Norwegian Agency for Development Cooperation) Bård V. Solhjell.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.