Saborska većina i oporba žestoko su se sukobile oko poduzetih epidemioloških mjera

Sabor u četvrtak raspravlja o učincima mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije Covida -19, saborska većina i oporba žestoko su se sukobile o opravdanosti i uspješnosti poduzetih  mjera, a oporba problematizira i pitanje cjepiva i cijepljenja.

U izvješću se navodi kako ćemo nabaviti oko 6, 8 milijuna doza cjepiva, da ćemo postati njegovi „dileri“, dok se u zaključku Vlade navodi da ćemo nabaviti 5, 9 milijuna doza, kako su potrebe građana preskočile milijun u samo nekoliko tjedana, upitala je Marija Selak Raspudić (Most) uoči saborske rasprave o prvom izvješću o učincima mjera protiv koronavirusa.

Rada Borić (ZLB) podsjetila je da je za Hrvatsku Europska unija potpisivala ugovore o nabavci cjepiva, te na sadašnju situaciju u kojoj se EU ‘nateže’ s farmaceutskim tvrtkama o njegovoj isporuci. Kakve izlazne strategije imamo, koliko su autonomne naše zdravstvene institucije oko alternativnih cjepiva, kakav je naš stav o drugim cjepivima, jesmo li napravili istraživanja o tome, pitala je.

Ustvrdivši da se premijer Andrej Plenković javno hvalio kako je naručio tisuće cjepiva, Hrvoje Zekanović (HS) istaknuo je kako je na koncu Srbija, koja nije u EU, već cijepila 320 tisuća ljudi, a Hrvatska nije u prilici omogućiti cjepivo onima koji se žele cijepiti.

Anka Mrak Taritaš (Glas) podsjeća da se s koronom borimo godinu dana, priznaje da smo imali niz dobrih stvari, ali i niz pogrešaka. Očekivali smo analizu svega toga kako bi u budućnosti znali što učiniti ako nam s ponove slične stvari, no toga nema, kaže zastupnica.

Vesna Vučemilović (DP) upozorava da su mjerama najviše pogođeni poduzetnici koje posebno brine što se u isto vrijeme sa zabranama ne donose mjere za kompenzaciju gubitaka.

Što je sve oporba radila i tvrdila?

Vidim ogromnu brigu oporbe za građane i ovu temu, no podsjećam na neke njihove izjave kroz godinu, rekao je akademik Željko Reiner (HDZ). Nabrojio je da su neki zastupnici svojedobno sudjelovali na prosvjedu protiv mjera, neki tvrdili da se na neodređeno odgađaju operacije zloćudnih tumora jer je KB Dubrava zatvorena, izražavali bojazan da se vraćamo ‘u mračno razdoblje totalitarnih režima’, da će do ožujka biti osam do 10 tisuća smrtnih ishoda, da je Nacionalni stožer suvišno tijelo…

Izigravate priču i vrijeđate, uzvratio mu je Peđa Grbin (SDP) koji navodi da Hrvatska zadnjih tjedana ima ozbiljno smanjenje broja zaraženih i da postoji ozbiljna  indicija da mjere djeluju. Ali, pitanje je onda, zbog čega te mjere nisu donesene ranije, zašto se dozvolio da desetci tisuća budu zaraženi, a stotine nepotrebno umrle, pita zastupnik?

Komentiraj