Hrvatski sabor će u srijedu nastaviti sjednicu raspravom o SDP-ovom prijedlogu opoziva ministra financija Zdravka Marića, dok je glasovanje o toj točki predviđeno za četvrtak.

Klub zastupnika SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a.

U prijedlogu za opoziv SDP navodi kako je ministar financija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, te zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.

SDP u prijedlogu podsjeća i na Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, a koja je Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao financiranje koncerna. To, smatraju u  SDP-u, dovodi u pitanje njegov kredibilitet, ali i mogućnost da u nastavi obnašati dužnost ministra financija.

Sporno je, tvrdi nadalje SDP, i što je ministar Zdravko Marić prije sedam godina podigao kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) po povlaštenoj kamati, kao i činjenica što je kao ministar financija odgodio primjenu propisa koji bi, smatraju u SDP-u, na vrijeme ukazali na postojanje krize u Agrokoru.

Komentiraj