Patrik Macek/PIXSELL

SABOR: Prihvaćen proračun za 2016. godinu, 80 zastupnika glasalo ZA

Hrvatski sabor izglasao je proračun Vlade za 2016. godinu i projekcije proračuna za 2017. godine s 80 glasova za i 51 glasom protiv.

Hrvatski sabor danas je glasao o 94 amandmana koje su predložili zastupnici i njihovi klubovi na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna.

Vlada, a zatim i saborska većina, prihvatili su amandman trojice HDZ-ovih zastupnika iz tzv. Dijaspore da se za četiri milijuna kuna poveća proračunska potpora povratku u BiH, javlja portal Index.

Amandman su predložili Božo Ljubić, Ivan Šuker i Željko Glasnović, a odobreno povećanje stavke za povratak u BiH namirit će se preraspodjelom s pozicije namijenjene stambenom zbrinjavanju. Amandmani kojima su SDSS i HNS tražili povećanje novca za obnovu i stambeno zbrinjavanje su odbačeni, uz obrazloženje ministra regionalnog razvoja Tomislava Tolušića da kapaciteti Ureda za obnovu nisu dovoljni za apsorbciju dodatnih sredstava, što  dokazuje i prošlogodišnje izvršenje.

Vlada je djelomično prihvatila amandman Kluba zastupnika MOST-a i nezavisnih lista. Umjesto 600.000 kuna, Uredu bivšeg predsjednika države, uzet će se 500.000 kuna i preusmjeriti za potrebe civilnih invalida Domovinskog rata, piše Index.

Klub zastupnika Bandić Milan 365 povukao je svoj amandman da se iznos namjenjen trajnim pravima sudionika Domovinskog rata “pojača” za 55 milijuna kuna, na način da se smanji iznos za potpore političkim strankama (7,8 milijuna) i rashodi za materijal i energiju KBC-a Zagreb (47,2 milijuna).

Zdravko Marić, ministar financija, poručio je da niti jedno pravo hrvatskih branitelja neće doći u pitanje, odnosno da će sva biti izvršena.  Podijelit ćemo odgovornost zajedno, dat ćemo šansu da se to realizira u ovoj godini, jer druge neće biti, rekao je Miodrag Demo (BM365), te poručio kako ima povjerenja u ministre financija i branitelja Marića i Tomu Medveda.

Komentiraj