Ruski veleposlanik najavio pomoć Moskve Beogradu u rješavanju izbjegličke krize

fah

Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin najavio je pomoć Rusije u zbrinjavanju izbjeglica i migranata, ocijenivši da je Srbija žrtva izbjegličke krize za koju nije odgovorna, te apelirao da međunarodna zajednica pomogne vlastima u Beogradu.

  • Ruski veleposlanik najavio je da će Rusija pomoći gradnjom šatorskih naselja u Preševu na jugu Srbije, te na sjeveru zemlje

“Sasvim je prirodno i Srbiji bi se trebala pružiti maksimalna pomoć kako bi skinula taj ogromni teret sa sebe… Srbija je žrtva u događajima sa izbjeglicama, iako s njima nema nikakve veze, niti je za njih odgovorna i ne može se sama nositi s tim teškoćama”, rekao je Čepurin beogradskoj agenciji FoNet.

Ruski veleposlanik najavio je da će Rusija pomoći gradnjom šatorskih naselja u Preševu na jugu Srbije, te na sjeveru zemlje, ocijenivši da je broj izbjeglica koje pristižu u Preševo “na granici izdrživog”.

“Nitko nema namjeru ovdje graditi neke stalne lokacije za izbjeglice, ali bez obzira na to, ljudima koji dolaze potrebno je pružiti bar minimalnu pomoć kako bi preživjeli ove teškoće”, rekao je Čepurin, ocijenivši da je to”ogroman teret koji se stalno povećava, i za proračun i za stanovništvo Srbije”, te da se “o tome sada vode razgovori”, ali je to “stvar međunarodnih organizacija”.

Čepurin je najavio da će se u sljedećih nekoliko tjedana ruski humanitarni centar podići u Preševu i na sjeveru Srbije kao “mali šatorski grad s kompletnom opremom” i ukupnim kapacitetom za smještaj 800 osoba, opremljen i pećima za grijanje kako bi se u njemu ljudi mogli smjestiti i tijekom zime.

U Srbiju posljednjih dana ulazi i do 2.000 migranata i izbjeglica dnevno i nema naznaka da će se taj trend uskoro promijeniti.

Komentiraj