Ruski diplomati napuštaju konzulat i podružnice u SAD-u

EPA/JIM LO SCALZO

Ruski diplomati počeli su u subotu napuštati konzulat u San Franciscu i dvije podružnice njihovih službi, u Washingtonu i New Yorku, u skladu s naredbom američke administracije Donalda Trumpa koja je izdana kao odgovor na drastično smanjenje osoblja američkih diplomatskih predstavništava u Rusiji.

Osoblje konzulata u San Franciscu viđeno je kako seli opremu, namještaj i manje predmete iz zgrade u mini kombije te kako ih odvozi, vraćajući se natrag po još stvari nakon 20 do 30 minuta. Grupa muškaraca u običnoj odjeći i odijelima viđena su na krovu konzulata kako gledaju okolo, a neki od njih nosili su gumene rukavice.

Od ranog subotnjeg prijepodneva, ruska zastava se još uvijek mogla vidjeti na konzulatu u San Franciscu. Netko je otvorio prozor iznad glavnog ulaza te tamo postavio malu rusku zastavu. Mali kontigent medija i znatiželjnih prolaznika okupio se ispred zgrade.

Zatvaranje konzulata u San Franciscu i dviju podružnica najnovija je mjera u uzajamnim odmazdama između dvaju zemalja kojima su međusobni odnosi dovedeni na najnižu razinu od Hladnog rata.

Sjedinjene Američke Države su odredile Ruskoj Federaciji rok do subote da zatvori svoj konzulat u San Franciscu i dvije podružnice njihovih službi, u Washingtonu i New Yorku.

U odgovoru na nove sankcije koje je odredio američki Kongres, ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin je naredio krajem srpnja ove godine smanjenje više od polovice broja osoblja koje radi u veleposlanstvu i američkim konzulatima u Rusiji. Primjenom te odluke 755 osoba je moralo napustiti svoje dužnosti, pri čemu je određeno da američka diplomatska nazočnost može maksimalno iznositi 455 osoba, što je razina ruske prisutnosti u SAD-u.

Sjedinjene Američke Države su početkom kolovoza morale izaći iz dviju diplomatskih zgrada blizu Moskve.

Na slikama koje su u petak postavljene na društvenim mrežama mogao se vidjeti crni dim iz dimnjaka zgrade konzulata. To je izazvalo spekulacije da diplomatsko osoblje unutar konzulata pali osjetljive dokumente.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije priopćilo je u subotu da je pozvalo američkog diplomatu u Moskvi da prosvjeduje zbog planova za provođenje pretraživanja u ruskom kompleksu trgovinske misije u Washingtonu. Slike objavljene na društvenim medijima u petak pokazale su dim i plamen koji se mogao vidjeti izvan zgrade trgovinske misije u Washingtonu.

Komentiraj