Rudolf Nurejev je prije 60 godina izmakao KGB-u u Parizu, Sovjeti mu nikad nisu oprostili

Kad je Rudolf Nurejev na kraju prebjegao na Zapad, tvrdio je, zato što nije mogao “slobodno živjeti”, shvativši da je pod prismotrom tajne policije KGB. Izvori KGB-a danas tvrde kako su agenti znali za njegovu seksualnost i da ni po koju cijenu ne bi strpali u tamnicu umjetnika koji je ma gdje god bježao bio Tatar – ruske krvi. Izvori tvrde kako su agenti KGB-a čak bili zaduženi za prikrivanje pred javnošću njegovih sklonosti, kao i zaštitu njegovog života, a nažalost zbog kasnije velike promiskuitetnosti, trebalo ga je čuvati od sebe samoga.

Na pariškom aerodromu je, uz pomoć brojnih prijatelja, uspio izbjeći pratnju KGB-ovih agenata i konačno 16. lipnja 1961. godine prebjeći na Zapad. Takav udarac na ponos Sovjeti mu nikada nisu oprostili, čak ni u vrijeme kada je svima bilo jasno da se Sovjetski Savez urušava u svojim temeljima, a Nurejev je već bio velika zvijezda. No, problemi s KGB-om tek su počinjali. Mnogi su Nurejevi prijatelji doživjeli neugodnosti, od ispitivanja, zatvaranja do ukidanja viza za izlazak iz Sovjetskog Saveza. I sve to samo zato što su ga poznavali.

Nurejev je s druge strane Željezne zavjese mijenjao lice baleta. Njegov su ogroman talent i plesačku tehniku prepoznali i publika i kritika, a egzotičan izgled i karizma ubrzo su ga pretvorile u internacionalnu zvijezdu. Sve je to samo još više ljutilo sovjetsku vrhušku i KGB kojima je onog ljeta na početku šezdesetih pobjegao iz ruku. Zabranjen mu je povratak u domovinu, iako je godinama molio da vidi majku s kojom je ostao blizak.

Komentiraj