Revolucija u urbanom parkiranju

Inovacije i ambiciozni projekti Pula Parkinga poput izgradnje garažne kuće kapaciteta 470 parkirališnih mjesta te upotrebe QR kodova za jednostavnu kupnju karata, transformirali su iskustvo parkiranja u Puli

Parkiranje u urbanim sredinama postalo je neizbježan izazov, a Pula, predivan istarski grad, suočava se s rastućim brojem vozila. Pula Parking, predvođen direktorom Branislavom Bojanićem, ističe se kao svjetionik u rješavanju ovih izazova. Istražujemo kako su inovacije i ambiciozni projekti transformirali iskustvo parkiranja u Puli, uključujući izgradnju garažne kuće kapaciteta 470 parkirališnih mjesta te upotrebu QR kodova za jednostavnu kupnju karata. Također, suočeni s izazovima vezanim uz radnu snagu, uvodi se tehnologija poput ANPR sustava kako bi se smanjila potreba za ljudskom radnom snagom. Vizija o automatiziranoj rotirajućoj garaži obećava revolucionarne promjene u urbanom parkiranju, a kroz društveno odgovorne projekte Pula Parking dokazuje svoju predanost zajednici te uz veliku potporu gradonačelnika Filipa Zoričića postaje svjetionik urbanih mobilnosti i primjer uspješnog suočavanja s izazovima rastuće mobilnosti.

Pula, morski biser na obali Istre kojeg treba sačuvati, tijekom ljetne sezone postaje epicentar turističke aktivnosti. No s rastućim brojem turista dolazi i nagli porast broja vozila. Broj automobila koji gravitiraju prema centru grada raste više puta tijekom turističke sezone, stvarajući velike probleme za posjetitelje i lokalno stanovništvo. Pula ljeti procvjeta i postaje meka za turiste. No ovo predivno morsko odredište ne dolazi bez svojih izazova, posebno onih na četiri kotača. Uz nevjerojatan broj od 50.000 automobila koji preplavljuju pulske ulice tijekom ljetne sezone, problemi s parkiranjem postaju sve izraženiji. To je kao da se cijeli grad preseli na ulice, stvarajući monumentalne izazove za posjetitelje i lokalno stanovništvo.

Pula Parking nije samo reagirao, već su se posvetili inovacijama i širenju parkirališnih kapaciteta. Od 1712 parkirališnih mjesta u 2021. godini do 2900 mjesta krajem 2022. godine, to je više od tisuću novih parkirnih mjesta koja su stvorena kako bi se olakšao pristup gradu, to je 1188 novih razloga za osmijeh.

Direktor Pula Parkinga Branislav Bojanić ističe da je tehnologija ključna za poboljšanje produktivnosti i povećanje kvalitete usluge. FOTO: Pula Parking

No Pula Parking nije stao samo na povećanju kapaciteta. Njihova inovacija doseže i dalje. Novi automati za plaćanje parkiranja zamišljeni su kao čuda modernog urbanog života. Osim plaćanja satne i dnevne karte, korisnicima će biti omogućeno kupiti autobusne karte i platiti sve komunalne usluge Grada Pule, i to sve bez naknade. Kada je u pitanju olakšavanje svakodnevnih korisničkih iskustava, u suradnji s Escape d.o.o. razvijena je web aplikacija koja je revolucionirala način na koji korisnici kupuju parkirališne karte. Ovaj korak nije samo pojednostavio postupak, već je i smanjio mogućnost grešaka prilikom odabira zona. Sada na svakom parkirališnom automatu možete pronaći dva QR koda, jedan za satnu, a drugi za dnevnu kartu. Skenira se odgovarajući QR kod nakon čega se korisnik preusmjerava na portal Pula Parking d.o.o. Tamo se automatski nudi karta za skeniranu zonu. Sve što korisnik treba učiniti je unijeti registracijsku oznaku vozila i odabrati koliko sati ili dana želi kupiti. Cijeli proces traje manje od 60 sekundi i nema naknade za kupnju parkirališne karte. Ovaj projekt trenutačno je u drugoj fazi razvoja u kojoj se sustav spaja s MUP-om i omogućuje registraciju korisničkog računa. Kroz ovaj korisnički račun, korisnici će moći kupiti povlaštene karte, pružajući im još veće pogodnosti i fleksibilnost pri parkiranju u gradu Puli. Time se još jednom pokazuje predanost korisničkom iskustvu i inovacijama koje čine gradsku mobilnost lakšom i ugodnijom za sve.

Pula Parking ovim projektom ne zaustavlja svoje ambicije, već ide korak dalje prema stvaranju još inovativnijih rješenja za problem parkiranja. Njihova najnovija inicijativa je izgradnja garažne kuće s kapacitetom od čak 470 parkirališnih mjesta. Ovaj upečatljivi projekt nije samo simbol njihove težnje za kontinuiranim unapređenjem usluge, već i konkretni korak prema rješavanju problema s parkiranjem. Uz planirani početak izgradnje početkom druge godine, ova impresivna garažna kuća bit će spremna za sljedeću sezonu. Odlučnost da se suoči s izazovima parkiranja s dodatnih 470 mjesta ne samo da će olakšati pristup gradu, već će također biti ključna za ublažavanje napetosti koje nastaju uslijed pretrpanosti parkirališta. Ovim projektom Pula Parking jasno pokazuje svoju posvećenost poboljšanju urbanog iskustva, stvaranju održivijeg okoliša i rješavanju problema mobilnosti u gradu Puli. Ova garažna kuća će biti ne samo praktično rješenje za parkiranje, već i izraz njihove vizije za budućnost urbanih sredina.

Gradnja parkirališta na periferiji, obogaćena zelenim površinama i neasfaltiranim terenima, nije samo koristila pristupnosti gradu, već je donijela i značajne koristi za okoliš. Ovaj inovativni pristup nije samo povećao dostupnost parkirališnih mjesta, već je također imao duboki ekološki utjecaj. Kreiranjem parkirališta s neasfaltiranim površinama Pula je napravila značajan korak prema očuvanju okoliša, a osim što je omogućila zdraviji protok zraka u urbanim središtima, ova strategija je također smanjila pritisak na već opterećena parkirališna mjesta u središtu grada. Ovaj hrabar potez odražava predanost zaštiti okoliša i stvaranju održivijeg urbanog okruženja i pokazuje da se Pula Parking ne bori samo protiv problema parkiranja, već i aktivno radi na poboljšanju kvalitete života u gradu i smanjenju negativnih utjecaja na okoliš.

Pula je 2021. imala 1712 parkirališnih mjesta, a već krajem 2022. ta je brojka narasla za više od tisuću, na 2900 novih parkirnih mjesta

U dodatku svojoj predanosti inovacijama i poboljšanju korisničkog iskustva, Pula Parking se također suočava s izazovima vezanim uz pronalaženje dovoljno radne snage, posebno tijekom sezone kada je potražnja za radnicima izrazito visoka, dok je ponuda ograničena. No ova tvrtka nije dozvolila da ih nedostatak radne snage uspori. Umjesto toga, odlučili su se za primjenu novih tehnoloških rješenja koja znatno smanjuju njihovu ovisnost o ljudskoj radnoj snazi. Direktor Pula Parkinga Branislav Bojanić ističe da se tehnologija pokazala kao ključno rješenje za poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova i povećanje kvalitete usluge. Uvođenje automatizacije igra ključnu ulogu u smanjenju potrebe za radnicima u sektoru naplate i kontrole parkiranja.

Jedan od ključnih elemenata ove tehnološke transformacije je ANPR (Automatic Number Plate Registration) sustav. Ovaj sofisticirani sustav omogućava automatsko prepoznavanje registarskih oznaka vozila, čime se eliminira potreba za fizičkom provjerom i naplatom na licu mjesta. Sustav ANPR predstavlja vrhunac modernizacije parkiranja, oslobađajući radnike od rutinskih zadataka i omogućavajući im da se usmjere na druge ključne aspekte upravljanja parkiralištima. Ovaj holistički pristup kombinira softverska rješenja s naprednom hardverskom tehnologijom, stvarajući učinkovit i automatiziran sustav koji olakšava iskustvo korisnika, smanjuje gužve i čini parkiranje bržim i jednostavnijim. Pula Parking ne samo da se nosi s izazovima nedostatka radne snage, već i postavlja standarde za održivu i tehnološki naprednu urbanu mobilnost.

Ovo je samo još jedan primjer kako Pula Parking koristi inovacije kako bi se nosio s urbanim izazovima, pružajući građanima i posjetiteljima Pule visokokvalitetnu uslugu parkiranja, bez obzira na sezonske varijacije u potražnji za radnom snagom. No to nije sve jer se trenutno radi i na projektu automatizirane rotirajuće garaže koja bi se u budućnosti trebala nalaziti na Marsovu polju. Ova revolucionarna garaža koristi automatizirani sustav dizala koji omogućuje vozilima da budu smještena u vertikalnom položaju, zauzimajući tek dva tradicionalna parkirna mjesta na zemlji. No, ono što je još spektakularnije je činjenica da se ovim inovativnim pristupom oslobađa deset novih parkirnih mjesta u zraku. Ovaj projekt ne samo da štedi dragocjeni urban prostor, već također donosi revolucionarnu promjenu u načinu na koji razmišljamo o parkiranju u gradovima. Štoviše, za samu konstrukciju ove futurističke garaže dovoljno je iskopati samo 80 centimetara temelja, što dodatno olakšava i ubrzava montažu ove jedinstvene parkirne strukture.

Parkiralište Gregorica jedan je od primjera kako se kreiranjem parkirališta s neasfaltiranim površinama napravio značajan korak prema očuvanju okoliša. FOTO: Pula Parking

Savladavanje izazova gradskih odluka za Pula Parking predstavlja ključni aspekt njihove poslovne strategije. U situacijama kada se mijenjaju gradski propisi ili pravila parkiranja, tvrtka je pokazala impresivnu razinu prilagodljivosti. Tijekom 2022. godine, kada su se takve izmjene dogodile usred turističke sezone, Pula Parking nije doživio zastoje u svojem poslovanju, što svjedoči o njihovoj sposobnosti brze reakcije i stručnosti. Promjene u gradskim odlukama, i to u tako ključnom razdoblju kao što je turistička sezona, mogu ozbiljno utjecati na poslovanje tvrtke koja se bavi parkiranjem. Pula Parking je svojom posvećenošću i efikasnošću u suočavanju s ovim izazovima pokazao da su sposobni prilagoditi se novim zahtjevima i osigurati besprijekorno pružanje svojih usluga korisnicima.

Upravljanje prometom u gradu Puli tijekom sezone s visokim turističkim prometom nije lak zadatak, ali Pula Parking je pokazao da su spremni i sposobni za suočavanje s promjenama u pravilima i regulacijama kako bi se osigurao nesmetan protok prometa i pristup parkiralištima. Ova sposobnost za brzu reakciju na promjene u urbanim politikama i propisima ključna je za uspjeh tvrtke koja se bavi parkiranjem u urbanim sredinama, gdje su promet i zahtjevi korisnika dinamični i često podložni promjenama. Pula Parking, s obzirom na svoje iskustvo i predanost, dokazuje da su spremni za suočavanje s izazovima koji dolaze s urbanom mobilnošću i prometom.

Pula Parking nije samo rješavač problema parkiranja, već se i ponosi svojom ulogom u zajednici. Njihova predanost razvoju zajednice kroz sudjelovanje u različitim društveno odgovornim projektima dodatno ih čini liderima koji doprinose pozitivnim promjenama. U svijetu gdje problemi s parkiranjem često čine noćnu moru za gradove, Pula Parking i direktor Bojanić sa svojim suradnicima ističu se kao heroji koji su predani rješavanju ovih izazova.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner