EPA/ANDY RAIN

Reakcije na teroristički napad u Londonu

Slijede glavne reakcije na atentat izveden ispred britanskog parlamenta u kojem su četiri osobe ubijene, uključujući policajca i napadača i najmanje 20 osoba ranjeno, prema podacima policije.

Američki predsjednik Donald Trump je telefonski razgovarao s premijerkom Theresom May, rekao je glasnogovornik američkog predsjednika Sean Spicer. “Osuđujemo napad u Westminsteru, koji Velika Britanija smatra terorističkim i pozdravljamo brzi odgovor britanske policije”, te zajamčio Londonu  punu podršku Washingtona.

Američki državni tajnik Rex Tellerson je u ime Sjedinjenih Država izrazio sućut obiteljima žrtava.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u ime Francuske izrazio solidarnost i podršku britanskom narodu i premijerki Theresi May. Dodao je da se terorizam tiče sviju, te da “treba organizirati europsku razinu suprostavljanja terorističkoj prijetnji”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila podršku britanskim prijateljima i svim stanovnicima Londona”. Iako još nije jasna pozadina napada, izrazila je solidarnost Njemačke i njemačkih građana Britancima u borbi protiv svakog oblika terorizma, stoji u priopćenju.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je na kanalu Rusija 24 izrazila sućut bližnjima žrtava. Naglasila je da je terorizam zlo kojem se treba oduprijeti kolektivno.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je na društvenoj mreži Twitter napisao da je “Španjolska uz britanski narod, te da osuđuje napad u Westminsteru”.

Nizozemski premijer Mark Rutte je istaknuo da je šokiran groznim vijestima iz Londona, te da pozorno prate situaciju.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da je potresen što se na obljetnicu napada u Bruxellesu dogodilo nešto slično u Londonu i protiv Londona.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je izrazio sućut obiteljima žrtava napada u Westminsteru i naglasio da Europa odlučno stoji uz Veliku Britaniju u borbi protiv terorizma.

Šef talijanske vlade Paolo Gentiloni je istaknuo bliskost Italije s britanskim narodom i vladom nakon napada u središtu Londona i njegove demokratske institucije, te izrazio sućut talijanske vlade obiteljima žrtava.

Austrijski predsjednik Alexander Van Der Bellen je osudio napad blizu britanskog parlamenta i izrazio sućut obiteljima žrtava.

Turski premijer Binali  Yildrim je u razgovoru za tv-Kana17 rekao da je terorizam svjetska katastrofa protiv koje se moraju boriti sve zemlje. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je na Twitteru objavio da Turska i turski narod, koji su puno puta pretrpili slične napade, dijele bol Velike Britanije i njezinog naroda.

Finska premijerka Juha Sipila je na Twitteru oštro osudila strašan napad blizu londonskog parlamenta.

Danski premijer Lars Lokke Rasmussen je na Twitteru napisao da je užasnut snimkama iz Londona.

Norveška premijerka Erna Solberg se na Twitteru zgrozila napadom u središte britanske demokracije.

Komentiraj