Ravnateljica HZZO-a: Počinje provedba projekta eKarton

Zarko Basic/PIXSELL

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec izjavila je u utorak da provedba projekta elektroničkog zdravstvenog zapisa “eKarton” počinje u Karlovcu s oko tisuću pacijenata, koji će biti u probnom razdoblju od šest mjeseci.

Tijekom posjeta ministra zdravlja Siniše Varge osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) Prenđa Trupec je novinarima kazala kako će se u tome razdoblju unutar zdravstvenog sustava razmjenjivati podaci pacijenata, koji su definirani temeljem europske i svjetske prakse, kako bi se u iduće dvije godine eKarton uveo u cijelu Hrvatsku.

 

  • Korist za pacijenta je sigurnost, primjerice kod dolaska u hitnu pomoć, gdje će liječnik odmah vidjeti od kojih alergija pacijent boluje te mogu li se, s obzirom na zdravstvene poteškoće pacijenta, obavljati određene pretrage, kazala je Prenđa Trupec.

 

“Neće se duplirati pretrage i gnjaviti pacijente, a liječnici će brže i lakše donositi dijagnoze ako imaju više podataka o pacijentu”, poručila je Prenđa Trupec.

Podsjetila je kako se primarna zdravstvena zaštita informatizirala 2008. godine, od kada je počelo prikupljanje podataka, koji se sada mogu pustiti u sutav.

S obzirom da je za informatizaciju u Osijeku osiguran novac iz strukturnih fondova EU-a, to je preduvjet da se iduće godine izgradi moderan informacijski sustav, pa se nadamo da će se do kraja iduće godine ili sredinom 2017. spojiti na elektronički zdravstveni zapis, kazala je Prenđa Trupec.

Komentiraj