RAT PROTIV TERORIZMA: EU planira strože kontrole na vanjskim granicama

FaH

inistri unutarnjih poslova EU-a trebali bi na sastanku u petak dogovoriti strože kontrole na vanjskim granicama schengenskog prostora kako bi se povećala sigurnost u svjetlu terorističkih napada u Parizu 13. studenoga u kojima je poginulo 129 ljudi, po nacrtu zaključaka koji je Reuters dobio na uvid.

Ministri će dogovoriti “trenutačnu provedbu potrebnih sustavnih i koordiniranih kontrola na vanjskim granicama, uključujući pojedinaca koji imaju pravo na slobodno kretanje”, kaže se u dokumentu.

Dokument odražava zahtjev Francuske da se pojačaju kontrole na vanjskim granicama 26-člane šengenske zone, koja obuhvaća većinu članica EU-a osim Velike Britanije, Irske, Hrvatske, Cipra, Bugarske i Rumunjske.

Građanima schengenskih zemalja dokumente vizualno provjeravaju snage sigurnosti kada izlaze ili ulaze u schengensko područje. Novi prijedlog vjerojatno će postrožiti kontrole tako da će se dokumente moći provjeravati u kaznenim i sigurnosnim bazama podataka.

To bi se trebalo omogućiti do ožujka 2016., a podrazumijeva “elektroničku konekciju s relevantnim Interpolovim bazama podataka na svim graničnim prijelazima na vanjskim granicama i automatsku provjeru putnih dokumenata”.

Dogovorit će se i jačanje kontrola na najizloženijim vanjskim granicama putem “razmještanja graničnih timova za brzu intervenciju i policajaca.”

Europska agencija za upravljanje vanjskim granicama Frontex dobit će također snažniji mandat za borbu protiv terorizma.

Dokument od šest stranica poziva i na borbu protiv financiranja terorista, jačanje razmjene obavještajnih informacija i stroža pravila o posjedovanju oružja.

Ministri će usto pozvati da se postigne napredak kad je riječ o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu (Passenger Name Record, PNR program). Planu se već dugo protive zastupnici Europskog parlamenta strahujući od kršenja prava na privatnost.

Ministri pravosuđa EU-a, koji će sudjelovati na sastanku u petak, planiraju se dogovoriti o bržoj provedbi zajedničkih pravila koja se odnose na europske građane koji su se pridružili Islamskoj državi u Siriji i Iraku i potom vratili u Europu.

Komentiraj