Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) kao svoju novu premijeru najavljuje u petak 5. svibnja predstavu “Putovanje i zgode šegrta Hlapića”, koju prema slavnoj priči Ivane Brlić Mažuranić o malom postolarskom šegrtu režira Zlatko  Sviben.

Kako se ističe u najavi, za roman napisan 1913. autorica je 1930. sama napravila i scensku adaptaciju, koju je dramaturginja Ana Tonković Dolenčić za ZKL doradila i prilagodila suvremenim gledateljima i lutkarskoj pozornici.

“Malo remek djelo napisano u maniri najboljih knjiga čovječanstva koje ne čitaju s nasladom samo mali i neuki, već odrasli i inteligentni”, priča je o mladome šegrtu koji, kako ga opisuje sama autorica, kao “general neke čudnovate vojske” odlazi u svijet pomoći kome treba. I razgaziti čizmice.

“Posve lišen cinizma i proračunatosti, Hlapić je personifikacija višeg dobra koje u konačnici uvijek pobjeđuje, te velike i male podsjeća da su rad i poštenje jedina dva prava smjerokaza na životnome putu”, stoji u najavi.

Predstava je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta.

U predstavi glume Jadran Grubišić kao Hlapić, Marta Bolfan Ugljen kao Gita, Andrea Baković kao Ivana Brlić Mažuranić te Mira Bosanac, Željko Šestić, Anđelko Petric, Siniša Miletić i Borna Galinović.

Skladatelj glazbe je Veseljko Barešić, autorica lutaka Ria Trdin, scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić a svjetlo oblikuje Dražen Dundović.

“Ivana Brlić Mažuranić, osim što je bila prva žena akademik na ovim prostorima, nekoliko puta predlagana za Nobelovu nagradu i vrhunski erudit, bila je i majka sedmero djece koja je većinu života posvetila njihovu odgoju te kao i današnje, moderne žene, bila rastrgana između vlastitih ambicija i obaveza koje nosi obiteljski život”, istaknula je autorica scenske prilagodbe Tonković Dolenčić.

“Međutim, ona je svojim literarnim opusom zapravo povezala te dvije krajnosti, majčinstvo koje podrazumijeva neprekidnu buku i spisateljstvo koje traži samoću, pa su njezina djela zapravo filozofija roditeljstva koja ima zadatak usaditi djeci vjeru u neki bolji, pravedniji svijet što se ne temelji na naivnoj vjeri ili postojećim postulatima, već na osobnom djelovanju i napredovanju”, poručila je.

Komentiraj