Povjerenje između Moskve i Washingtona pogoršalo se otkako je Donald Trump preuzeo dužnost, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, u intervjuu objavljenom u srijedu.

Na pitanje kakvima ocjenjuje rusko-američke odnose otkako je Trump postao predsjednikom, Putin je rekao, po transkriptu intervjua koji je objavio Kremlj: “Moglo bi se reći da se razina povjerenja na radnoj razini, posebno vojnoj, nije poboljšala nego pogoršala.”

Na pitanje u vezi optužbi da je sirijska vlada izvela kemijski napad u pokrajini Idlib, Putin je rekao da je Damask predao svoje zalihe kemijskog oružja.

Dodao je kako vjeruje da postoje dva moguća objašnjenja za taj incident: da su sirijski zrakoplovi pogodili pobunjeničko skladište kemijskog oružja, zbog čega je došlo do njihova ispuštanja u atmosferu, ili da je incident namjerno planiran kako bi se diskreditiralo sirijsku vladu.

Napad kemijskim oružjem na civile potaknuo je SAD da napadne Siriju krstarećim projektilima, prvi put od početka rata.

U međuvremenu je u Moskvi počeo sastanak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog tajnika Rexa Tillersona.

Lavrov je na početku sastanku poručio da je važno da se ne dopuste novi američki napadi na Siriju.

Istaknuo je da je prošlotjedni američki napad na sirijsku zračnu bazu bio nezakonit.

Dodao je kako očekuje iskrene i poštene razgovore s Tillersonom o formiranju široke protuterorističke koalicije.

Tillerson je kazao kako želi taj sastanak iskoristiti kako bi shvatio zašto Rusija i Washington imaju toliko različita stajališta i pronašao način kako ih prevladati.

Izrazio je nadu da će razgovori biti otvoreni i iskreni i poručio da će komunikacijske linije Washingtona prema Moskvi biti uvijek otvorene.

Komentiraj