PSI SU DOBRI ZA MOZAK Studija pokazala da nam psi jačaju koncentraciju i potiču kreativnost

Autor:

Pixabay

Psi usrećuju ljude, to je jasno svakome tko život dijeli s barem jednom njuškom. No, osim što nam, blago rečeno, podižu raspoloženje, potiču kod nas kreativnost i jačaju koncentraciju.

Do tih je saznanja došla studija koja je nedavno objavljena u akademskom časopisu PLOS ONE.

Proveli su je znanstvenici sa Sveučilišta Konkuk u Južnoj Koreji na 30 volontera, koristeći EEG za bilježenje električne aktivnosti u njihovom mozgu.

U istraživanju je sudjelovala i dobro utrenirana pudlica, a sudionici su morali nositi elektrode dok su s njom bili u interakciji. Zadano im je osam različitih aktivnosti, uključujući davanje poslastica psu, igranje s igračkom i zajedničko fotografiranje.

Kad su se igrali s kujicom koristeći igračku ili je šetali, znanstvenici su otkrili pojačanu aktivnost alfa valova u mozgu, što ukazuje na to da je mozak opušten.

No, primijetili su i da se intenzitet beta valova povećava kada su sudionici mazili pudlicu. Intenzivnija aktivnost beta valova povezana je s povećanom koncentracijom.

Nisu svi sudionici studije bili vlasnici kućnih ljubimaca, što sugerira na to ne morate nužno imati psa i izgrađen odnos s njim, kako bi pozitivno djelovao na vas, potičući vam kreativnost i jačajući koncentraciju. To će učiniti svaki pas u čijoj se blizini osjećate ugodno, odnosno ako nemate strah od životinje.

Znanstvenici se nadaju da je njihovo otkriće argument više za dodatni angažman terapijskih pasa u bolnicama, školama i drugim ustanovama.

“Ova studija pruža vrijedne informacije za utvrđivanje terapijskih učinaka i metoda u kojima se koriste psi”, zaključuju autori studije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.