PSI RAZUMIJU ŠTO GOVORIMO Znanstvenici otkrili da psi poznaju riječi

Autor:

Pixabay

Psi razumiju više, no što mislimo, pokazala je nedavna mađarska studija. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Current Biology, a sugeriraju da psi stvaraju mentalne koncepte objekata, odnosno poznaju naš vokabular.

Dosad smo mislili da se pseće “razumijevanje” ljudskog govora svodi na jednostavnu, gotovo refleksnu reakciju na zvuk riječi, no izgleda da to nije točno. Psi nas zaista razumiju.

Neke vrste imaju zapanjujući rječnik. Border collie po imenu Chaser, jedan od pasa koji je sudjelovao u ispitivanju, znao je, na primjer, više od 1000 riječi za igračke.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Border Collie 🤩 (@bordersglobe)

Znanstvenici su angažirali 27 pasa (i njihovih ljudi) za potrebe ove studije. U ovoj šarolikoj ekipi bili su pudl, akita, labrador, border collie i mješanci (u konačnu analizu ušlo je samo 18 pasa). Boros i njezini kolege zamolili su vlasnike da donesu pet poznatih igračaka u laboratorij. Na glave pasa tada su zalijepljene elektrode i sve što su psi trebali učiniti bilo je leći na udobnu prostirku i ostati budni.

Svako toliko psi bi čuli snimku svog vlasnika kako govori stvari poput: “Kun-Kun, vidi, lopta!”. Njihovi vlasnici bili su s druge strane zida te sa svojim ljubimcima komunicirali kroz elektronički prozor koji se mogao promijeniti iz neprozirnog u proziran. Odmah nakon pojave zvuka, prozor bi otkrio vlasnika koji drži igračku. Ponekad je igračka bila lopta, ali ponekad je to bila druga igračka, poput užeta.

Elektrode su pratile aktivnost mozga dok su psi slušali i promatrali prozor. Odmah nakon iznenađenja ugledavši neočekivani objekt – uže umjesto lopte – elektroda je uhvatila signal veći od uobičajenog.

Ovaj signal ukazuje na iznenađenje, smatraju istraživači, i sugerira da je pas već imao formiran mentalni koncept i očekivao loptu nakon što je čuo tu riječ. Zapravo, signal je bio posebno jak za nepodudaranje riječi koje su psi navodno vrlo dobro znali.

“To sugerira da se zapravo radi o razumijevanju i poznavanju riječi”, kaže Boros.

I ljudi imaju ovaj signal iznenađenja. Zove se N400 efekt, a javlja se u mozgu neposredno nakon što se dogodi nešto neočekivano. Provedene su tisuće studija na ljudima koje istražuju učinak N400, ali dosad nije bilo dokaza o sličnom signalu kod pasa”.

“Možemo reći da psi pasivno znaju riječi i da razumiju više, nego što nam pokazuju”, zaključuje autorica studije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.