Za sve koji ne vole dlake gdje im nije mjesto: Mačke i psi koji se ne linjaju

Autor:

Pixabay

Mačke i psi se linjaju i to je tako – osim kada nije. Obvezna oprema uz čupave ljubimce ne moraju nužno biti usisavač i ljepljivi valjak. Vjerovali ili ne, ima pasa i mačaka koji na vašem kauču neće ostaviti ni dlaku.

Ok, ne baš doslovce ni dlaku, ali gubit će je minimalno, osobito ako im redovito održavate krzno. Osim što su savršen izbor za ljude koji ne podnose dlake po kući ili stanu (nitko od nas ne voli dlake posvud oko sebe, ali većina nas to s vremenom prihvati jer je druga opcija odreći se čupavog klupka u koji smo se u međuvremenu zaljubili), mačke i psi koji se ne linjaju savršen su izbor za alergičare. U nastavku vam otkrivamo neke od pasmina koje ne gube dlaku.

Bengalska mačka

Izgledom, samo u umanjenom obliku, nalik leopardu, ova mačka očarava ljepotom svog krzna. Živahna je, aktivna i glasna. Linja se jako malo, a redovito četkanje održava joj krzno lijepim i zdravim.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bengalloyal (@bengalloyal)

Cornish Rex

Ovu mačku karakterizira neobičan izgled – kovrčava dlaka i vrlo velike uši na malenoj glavi. Također je energična i glasna te voli pokazati tko je “gazda u kući”. Budite spremni posvetiti joj puno pažnje.

Ruska plava mačka

Privržena i odana svom vlasniku, ova mačka učinit će sve kako bi privukla njegovu pozornost, no rijetko će mjaukati. Za razliku od prethodne dvije, riječ je o tihoj pasmini. Najviše voli pronaći mirni kutak ili se sklupčati u krilo.

Sibirska mačka

Krasi je raskošno, dugo dvoslojno krzno koje se, uz pravilnu njegu i redovito četkanje minimalno linja. Ova mačka je prijateljski raspoložena te uživa u drušzvu djece, pasa i drugih životinja. A kada smo kod pasa, da vidimo koje to vrste ne puštaju dlaku.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moorzik (@moorzik.the.cat)

Kovrčavi bišon

Ovo neodoljivo kovrčavo klupko tek je malo veće od mačke. Teži između pet i deset kilograma, a naraste maksimalno do 30 centimetara u visinu. Bišoni su prijateljski raspoloženi prema djeci i drugim životinjama.

Afganistanski hrt

Ova povučena i plaha pasmina, iznimno duge dlake, ne linja se, ali zahtijeva redovitu njegu krzna. Savršen je kućni ljubimac za alergičare.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Afghan Hound (@afghan_hound.ins)

Basenji pas

Ova pasmina savršena je za stan ili gusto naseljena područja jer uopće ne laje pa lavež ne može smetati susjedima. Basenji pas je iznimno inteligentan, ali i vrlo svojeglav pa ga je izazovno dresirati. Aktivan je i traži puno šetnje. Ima još dvije karakteristike po kojima je jako sličan mačkama – neovisan je i sam sebe čisti.

Komondor

Krzno komodora sastoji se od dva sloja – vunaste poddlake i kovrčave dlake koja se ne linja. S obzirom na specifičan izgled ove pse u šali nazivamo “psima za brisanje” jer nalikuju na močo kojim peremo podove.
No, šalu na stranu, riječ je o drevnoj pasmini mađarskih nomada, uzgojenoj za čuvanje stoke i imovine, staroj tisućama godina.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.