Upoznajte bolje svoju ljubimicu: Zašto mačke predu?

Autor:

Pixabay

Svi oni koji vole mačke i s njima dijele životni prostor znaju da je najbolji lijek za smirenje slušati kako mačke predu

Ustvari, osjećati predenje pod rukama ili dok vam mačka sklupčana leži u krilu. Ujedno, predenje je i jedan od najzagonetnijih aspekata njihovog ponašanja, a u nastavku ćemo pokušati barem donekle odgovoriti na pitanje zašto mačke predu i kako to utječe na nas.

Uvriježeno je mišljenje da mačke predu kada su zadovoljne i kada se osjećaju sigurno. To je tek dio istine. Mačke zapravo predu iz više razloga.

Mačići predenjem komuniciraju s mamom

Mačići mogu presti već kad navrše nekoliko dana i to zvuči neodoljivo slatko. Predenje pomaže mačićima da se zbliže s mamom, a njoj potvrđuje da je dobra mama i da su njezini mačić zadovoljni, siti i da se osjećaju sigurno.

Predenje iscjeljuje mačke

Dokazano je da niska frekvencija predenja stvara vibracije koje mogu pomoći u bržem zacjeljivanju kostiju, rana i tetiva. Predenje čak može pomoći u smanjenju boli, olakšati disanje i smanjiti otekline i upale kod mačke.
Stoga, kad mačka prede, a vi je ne mazite pritom, možda doslovce radi na sebi.

Predenje ublažava bol

Kao što smo spomenuli, predenje pomaže ublažiti bol pa nije rijetkost da mačke predu dok na svijet donose mačiće. Predenje im pomaže opustiti tijelo i ublažiti bolove.

Kako predenje utječe na čovjeka?

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji dokazalo je da predenje mačke može imati terapeutsko djelovanje na čovjeka. Osim psihičkog – duboko smiruje i opušta nas, frekvencija predenja blagotvorno djeluje na zacjeljivanje kostiju i zglobova te na njihovu pokretljivost. predenje pomaže sniziti upale u tijelu, sniziti krvni tlak, ublažiti migrene i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Naime, istraživanja su pokazala da vlasnici mačaka imaju 40% manji rizik od srčanog udara.

Jačina mačjeg predenja iznosi 20Hz-150Hz, što odgovara ljekovitim frekvencijama koje se koriste u terapijskoj medicini. Zacjeljivanje kostiju najbolje reagira na frekvencije od 25Hz-50Hz, a mekih tkiva na frekvencije oko 100Hz.

Ova fascinantna stvorenja već su nas odavna “stavila pod svoje”. Naše je da ih hranimo, mazimo i pružimo im krov nad glavom, a njihovo da nam život učine ljepšim pa čak i da ga spase. Ima bezbroj primjera u kojima su upravo mačke spasile ljude iz raznih potencijalno katastrofalnih situacija poput požara, curenja plina,  klince pak odvratile od vratolomija i budno pazile na njih kada mame i tate na tren izgube pažnju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.