Mačke imaju stotine različitih izraza lica za koje nismo ni znali

Autor:

Foto; Unsplash

Novo istraživanje sugerira da su mačke vjerojatno razvile priličan broj izraza lica baš zahvaljujući čovijeku. Naime, kada su istraživači u SAD-u analizirali snimke iz jednog kafića u kojem su obitavale mačke u Los Angelesu, izbrojali su do 276 različitih izraza lica koje domaće mačke izražavaju jedna drugoj – što je puno više nego što su očekivali.

Znanstvenici još nisu prebrojali ukupan broj izraza lica koje pas može pokazati, ali je poznato da čimpanze mogu izraziti 357 različitih lica. Mačke, s druge strane, nisu smatrane toliko društvenima kao primati ili psi, što čini još fascinantnijim broj lica koje pokazuju tijekom grupnih interakcija.

Nova otkrića sugeriraju da bi 10.000 godina domestikacije moglo imati stvarni utjecaj na to kako su se neke usamljene i teritorijalne mačke razvile kako bi međusobno komunicirale.

Privučene ljudima i njihovom hranom, moguće je da su neki divlji mačići počeli živjeti u blizini, a prijateljsko ponašanje prema drugima njihove vrste moglo je poboljšati njihovo preživljavanje u dugoročnom smislu. Testiranje te hipoteze zahtijevalo bi usporedbu izraza lica između domaćih mačaka i divljih mačaka, što još nije učinjeno.

Ipak, ranije studije sugeriraju da domaće mačke pokazuju veću socijalnu toleranciju i više se angažiraju u prijateljskim ponašanjima, poput igre ili češkanja, nego divlje mačke. Nova studija nadograđuje ideju da su domaće mačke društvenije nego što im obično priznajemo. Istraživanje su proveli Lauren Scott i evolucijska psihologinja Brittany Florkiewicz dok su obje bile na Sveučilištu Kalifornija, Los Angeles (UCLA).

Kako bi analizirale izraze lica mačaka u kafiću u LA-u, duo je koristio sustav za kodiranje lica, koji je dizajniran za mjerenje prepoznatljivih izobličenja lica i razlaganje u specifične pokrete mišića. Uspoređujući svaki jedinstveni izraz i društvenu interakciju u kojoj je korišten, istraživači su identificirali 45 posto kao ‘očito prijateljske’ i 37 posto kao ‘očito agresivne’. Ostali su smatrani nejasnima.

Prijateljski izrazi mačaka uključivali su zatvorene oči, s ušima i brkovima usmjerenim prema naprijed prema drugoj mački. Agresivan izraz, s druge strane, uključivao je sužene zjenice, spljoštene uši i brzi prelazak jezikom preko usana.

Svaki od 276 izraza samo je nekoliko puta brojan u snimci, što znači da je teško znanstvenicima donijeti zaključke o tome kako su se mačke osjećale u tom trenutku ili zašto su koristile društvene znakove koje jesu.

Veterinar koji proučava ponašanje životinja, Daniel Mills nije bio uključen u studiju, ali je rekao Christi Lesteè-Lasserre u časopisu Science da mnogi od prijateljskih izraza koje su primijetile Scott i Florkiewicz podsjećaju na one koje izražavaju ljudi, psi i primati, što ukazuje na dublje evolucijske korijene.

“Mnogi ljudi još uvijek smatraju mačke – pogrešno – uglavnom nesocijalnim vrstama”, kaže Mills. “Očito se događa puno toga što nismo svjesni.”

Scott i Florkiewicz napominju u svojem radu da je kafić za mačke imao između 20 i 30 mačaka, pa bi društveni signali koje koriste ove životinje mogli biti različiti od onih koje koriste domaće mačke koje žive u manjim grupama ili bez drugih svoje vrste, piše Science Alert.

Autori pozivaju na više istraživanja o vezi između razine sukoba, natjecanja i suradnje u skupinama mačaka i kompleksnosti lica koja se koriste kod tih ljubimaca.

OZNAKE: mačke, izrazi lica

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.