Istraživanje: Dok predu, mačke koriste sličnu tehniku kao Kim Kardashian

Autor:

04.10.2018., Zagreb - Svjetski dan zivotinja ili Svjetski dan zastite zivotinja, medjunarodni je dan koji se obiljezava 4. listopada svake godine, a posvecen je pravima zivotinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu covjeka prema ostalim zivotinjama i vaznosti svih zivotinja za zivot na Zemlji. "nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Znanstvenici su razotkrili misterij kako mačke predu ili proizvode zvuk koji signalizira njihovo odobravanje. Ispostavilo se da koriste zapanjujuće sličnu tehniku ​​”vocal fry” – odnosno kreštavi glas koji koriste pjevačica Katy Perry, ali i reality zvijezda Kim Kardashian.

Istraživači su dugo bili zbunjeni kako tako mala životinja poput domaće mačke može proizvesti duboku rezonancu predenja, kada takve vokalizacije obično proizvode samo životinje s daleko dužim glasnim žicama, kao što su slonovi.

Niz godina vjerovali su da predu pomoću jedinstvenog mehanizma koji uključuje cikličku kontrakciju i opuštanje mišića u govornoj kutiji.

Međutim, pokazalo se da predenje zahtijeva mnogo manje napora. Istraživači predvođeni dr. Christianom Herbstom sa Sveučilišta u Beču, secirali su glasovne kutije osam mačaka koje su uginule zbog terminalne bolesti – nakon što su prvo dobili pristanak vlasnika mačaka.

Zatim su stisnuli glasne žice životinja i pumpali vlažan zrak kroz njih – otprilike nalik na mehanizam koji ljudi koriste da govore i proizvode kreštavi glas. To je izazvalo samoodržive oscilacije ili predenje iz svih glasovnih kutija, što sugerira da buka ne zahtijeva stalnu reakciju iz mozga.

Daljnjim istraživanjem otkriveno je prisustvo mase fibroznog tkiva ugrađenog u glasne žice.

“Ovo može objasniti kako tako mala životinja, teška samo nekoliko kilograma, može redovno proizvoditi zvukove na tim nevjerojatno niskim frekvencijama – daleko ispod čak i od najnižih basova koje proizvode ljudski glasovi”, rekao je Herbst, čije je istraživanje objavljeno u Current Biology.

Slične strukture pronađene su kod divljih mačaka koje riču, kao što su lavovi i tigrovi, prenosi Klix.ba.
OZNAKE: mačke, predenje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.