NISU LOŠE, SAMO SU NESHVAĆENE Veterinari otkrili zašto se mačke glupo ponašaju

Autor:

Pixabay

Živite li s mačkama dobro su vam poznate nepodopštine kojima su sklone, njihova svojeglavost, drskost i sebičnost. Za razliku od pasa, mačke ne možemo dresirati i treba vremena da se s njima stvori blizak odnos.

Upravo zbog toga mačke su dugo bile na margini, kao životinje koje služe za lovljenje miševa i žive negdje oko kuće. To je i razlog zbog kojeg imamo malo istraživanja o ponašanju mačaka, dok o psima znamo gotovo sve.

Iako su se u međuvremenu mačke preselile u kuće i postale ljubimci kao i psi, ostaje mišljenje da su asocijalne i podvojene, a stručnjaci za njihovo ponašanje, tvrde kako je ono samo rezultat činjenice da su neshvaćene.

“Zabluda je da su mačke zlobne i asocijalne”, kaže Luke Hollenbeck. Mačke pokušavaju komunicirati s nama cijelo vrijeme. Sve dok postoji komunikacijska barijera, nećemo se moći dobro slagati s njima”, kaže stručnjak za ponašanje mačaka Luke Hollenbeck za The Washington Post.

Divlje mačke razvijaju dinamične odnose, no samo s odabranim jedinkama. Isto je kao i s ljudima. Biramo s kime ćemo se družiti i što ćemo raditi”, objašnjava Hollenbeck.

Istraživanje divljih mačaka pokazuju da su one sklone stvaranju matrijarhalnih društvenih veza – ženke će se više vezati jedna uz drugu (obično u zajednici majki, teta i sestara), dok će se mužjaci kretati nomadski, nakon što napune godinu dana. Iako se postojeća istraživanja prvenstveno usredotočuju na divlje mačke, svaka osoba koja je živjela s više od jedne mačke može potvrditi da i one pripitomljene stvaraju veze jedna s drugom – ako tako žele.

Monique Udell direktorica laboratorija za interakciju ljudi i životinja na Državnom sveučilištu Oregon, koja istražuje društveni potencijal domaćih mačaka, tvrdi da one imaju “fleksibilnu” društvenu strukturu, što znači da mogu jednako dobro živjeti same ili u skupini, ovisno o ranim životnim iskustvima.

“Otkrili smo da kada im pružimo iste prilike kao i psima, mačke ne samo da mogu razviti visoku razinu društvenog ponašanja, nego i uživati u interakciju s ljudima”, kaže Udell.

Zašto mačke rade gluposti?

Neće vam izgrebati kauč, raskopati sobno cvijeće ili vršiti nuždu na tepih iz pakosti, kako možda mislite, već zato što pokušavaju komunicirati s vama, tvrde stručnjaci.

Neobično ponašanje vjerojatnije će biti način na koji vaša mačka komunicira da joj nešto ne odgovara ili da ima nekih tegoba. Znakovi da nešto nije u redu mogu uključivati ​​režanje i druge oblike agresije, averziju prema kutiji s pijeskom, grebanje ili druge destruktivne radnje.

Ponekad je rješenje vrlo jednostavno – možda samo trebate premjestiti grebalicu na lakše dostupno mjesto ili češće čistiti kutiju s pijeskom. No, ponekad nije toliko očito pa trebate obratiti pažnju na mačku.

Na primjer, starija mačka koja je prisiljena živjeti s energičnom i živom mlađom mačkom ili psom, može se izolirati, siktati ili režati pokazujući da joj treba mira. Mlada mačka koja veći dio dana provodi sama može stvarati probleme iz dosade.

“Loše ponašanja mačaka najčešće je pokušaj privlačenja pozornosti vlasnika, ali može biti i posljedica traume”, kaže Serpell. Životinja koja je bila izgladnjivana ili zlostavljana, može biti agresivna dok jede ili u društvu ljudi. “To je instinkt za preživljavanjem”, objašnjava Hollenbeck.

Drugim riječima, vašoj mački treba samo malo više pažnje i još pokoja prilika da vam pokaže da zna biti i normalna. Istina, neće nikada biti poslušna kao pas, no da ste htjeli psa, psa bi i nabavili. Dovoljno je da ne piški u cvijeće i da ne grebe kauč.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.