Trebate li svoju mačku (o)kupati?

Autor:

Ilustracija Pixabay

Mačke su uredne životinje i vrlo su rijetko doista zaprljane. Iako se rado kaže da netko ne voli vodu kao mačka, to ne znači da mačkama manjka higijene; one veći dio dana provedu njegujući krzno.

Pritom se ovi kućni tigrići pomažu jezikom. On je pravi čarobnjak što se tiče njege krzna: vrlo je grub zbog brojnih papila ovijenih šiljcima koje su nalaze na njemu. Šiljci su usmjereni prema natrag i vrlo su korisni za vrijeme lova i hranjenja.

Korisni su ne samo kao pomoć pri odstranjivanju perja ili krzna s plijena, nego su savršeni i za čišćenje i češljanje krzna mačke: prljavština, otpale dlake pa čak i paraziti na taj se način lako odstranjuju iz krzna. Osobito dugodlakim mačkama ponekad treba pomoć njihovih vlasnika – i to samo što se tiče uklanjanja otpalih dlaka, a ne samog čišćenja. Zbog toga mačke treba samo u rijetkim slučajevima saprati vodom ili čak okupati.

U slučajevima tvrdokorne nečistoće ili ako se vaš ljubimac zbog ozljede ne može sam očistiti, mačku je korisno okupati.

Tada trebate pripremiti mlaku vodu kojoj ćete dodati malo šampona za mačke. Važno je obratiti pozornost na to da prostor za kupanje mačke treba biti zagrijan kako joj ne bi bilo hladno. Osim toga, trebate pripremiti ručnik za brisanje. Budite vrlo pažljivi jer se mnoge mačke boje vode.

Ukratko: mačkama je vrlo rijetko potrebna pomoć pri čišćenju krzna. Međutim, pri mijenjanju dlake ili kod dugodlakih mačaka preporučljivo je povremeno posegnuti za četkom ili češljem. U pravilu kućni tigrići svoje krzno čiste sami. U idealnom slučaju progutane će dlake izbaciti na prirodan način. Pomozite im u tome pastom za izbacivanje progutane dlake ili mačjom travom.

Ako se vaša mačka slučajno okupala u blatu i to ne može riješiti poznatim pomagačem – jezikom, prvo vlažnom krpom pokušajte očistiti grubu nečistoću. Ne postignete li na taj način željeni rezultat, trebate je okupati, piše Zooplus.hr. 

OZNAKE: mačke, kupanje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.