Ekonomist i političar desnog centra Pedro Pablo Kuczynski tijesno vodi pred Keiko Fujimori, kćerkom nekadašnjeg predsjednika, na predsjedničkim izborima u Peruu, pokazuju prvi rezultati koje je objavilo izborno povjerenstvo.

Sedamdesetsedmogodišnji Kuczynski dobio je potporu 50,58 posto glasača a Fujimori njih 49,42 posto, izvijestilo je povjerenstvo nakon prebrojanih oko 36 posto glasova.

Prethodno je tvrtka za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos objavila da je brzim prebrojavanjem uzorka glasova utvrdila da je Kuczynski, poznatiji po inicijalima PKK, osvojio oko 50,5 posto glasova a Fujimori 49,5 posto. što je tehnički neriješen izborni rezultat. Druga tvrtka za istraživanje javnog mnijenja GfK pripisala je Kuczynskom 50,8 posto a Fujimori 49,2 posto glasova.

“Najizgledniji je scenarij u kojem PKK pobjeđuje na izborima i postaje novi predsjednik Perua”, drži analitičar Ipsosa Alfredo Torres, upozorivši ipak da je prerano za objavu rezultata budući da razlika među kandidatima iznosi samo jedan postotni bod.

“Preliminarne rezultate prihvaćamo uz optimizam ali i skromnost”, kazao je nasmiješeni Kuczynski pristašama s balkona zgrade u kojoj je smješteno sjedište njegove kampanje. Poručio je gomili da bude budna sve do objave konačnih službenih rezultata.

Četrdesetjednogodišnja Fujimori, nekadašnja kongresnica, bila je u velikom vodstvu u prvom krugu izbora u travnju a vodila je i u većini anketa provedenih prije tjedan dana. Njezina se prednost posljednjih dana kampanje istopila, prizivajući sjećanja na tijesan poraz koji je pretrpjela u odmjeravanju snaga s Ollantom Humalom na predsjedničkim izborima 2011.

U optimističnom govoru održanom u nedjelju navečer Fujimori je podsjetila da još treba prebrojati glasove iz sela u “dubini Perua”.

“Ovo je nesumnjivo izjednačena izborna borba… svjedočimo vitalnosti demokracije u našoj zemlji i to me ispunjava ponosom”, poručila je Fujimori pristašama odjevenim u narančasto u sjedištu kampanje u Limi.

U borbi za poziciju prve predsjednice Perua, Fujimori je proteklih pet godina pokušavala pridobiti glasače izvan kruga odanih pristaša oca Alberta Fujimorija, koji trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu zbog mita i kršenja ljudskih prava.

Keiko Fujimori isključila je s izbornih lista za Kongres najodanije pristaše svog oca i pojačala kampanju u dijelovima zemlje u kojima ju je svojedobno porazio ljevici skloni Humala. Mnogi su glasači ipak ostali na oprezu nakon što su na svjetlo dana izbili skandali koji su povezali njezine nove suradnike s pranjem novca i trgovinom drogom.

Nekadašnji premijer i investicijski bankar Kuczynski tvrdio je pak da je dovoljno pošten i iskusan da može ostvariti obećanja o snažnijem gospodarskom rastu. Preuzeo je i glasove protiv Fujimori unatoč tome što je svojim biračima 2011. preporučio da glasaju za nju a ne za Humalu.

Ako pobijedi, Kuczynski će se suočiti sa solidnom većinom Fujimoričine stranke u Kongresu i ljevičarskom strankom koja je obećala da neće ući u savez ni sa jednom od njih.

Komentiraj