PROTIV OGRADA Cerar za bolju kontrolu vanjskih granica EU-a

HINA / STA

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u New Yorku, gdje je s više kolega tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a razgovarao o problemu dolaska migranata u Europu, da je vanjske granice EU-a potrebno štititi više nego do sada.

“Europa postaje diplomatski aktivnija, ali je jasno da Europa sama ne može napraviti ništa i da je potrebna međunarodna koordinacija”, kazao je Cerar slovenskim novinarima glede pokušaja da se priljev migranata u Europu riješi na samom izvorištu, obuzda rat u Siriji i osigura koordinacija sa zemljama u njenom susjedstvu.

 

  • “Mi u Europi sami ne možemo ništa napraviti, ali moramo kontrolirati migrantske tokove, a susjedne države u vezi s migrantima i izbjeglicama moraju surađivati i međusobno se usklađivati”, kazao je Cerar, te dodao da Slovenija to uspješno radi s Austrijom.

 

Cerar je kazao da Slovenija potiče i druge države u regiji da poboljšaju komunikaciju u vezi priljeva migranata pa i Hrvatsku i Srbiju ocijenivši da granice ne treba zatvarati, ali da na njima mora biti normalan nadzor.

“Za sve nas bilo bi dobro da se postavi nadziran protok izbjegica i migranata”, kazao je slovenski premijer, dodavši da je zadnjih dana više puta kontaktirao s predsjednicima vlada Srbije i Hrvatske.

Cerar je za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da se Slovenija ne zauzima za postavljanje ograda na granici nego za kontrolu migrantskog vala, a ne da on bude stihijski jer je ljudi koji tako dolaze u Europu previše da bi se to odvijalo mimo kontrole.

Komentiraj