Gospodarstvo
Decoration icon

nekretnine

Promjene na tržištu: “Svakako treba doći do korekcije tražene cijene rabljenih stanova”

Autor:

18.08.2023., Zagreb - Pogled s Mosta mladosti na stambene zgrade u novozagrebackom naselju Utrina.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Lana Mihaljinac Knežević, iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK u subotu je za Dnevnik HTV-a komentirala promjene na tržištu nekretnina. Naime, prema podacima Porezne uprave i Hrvatske gospodarske komore, u prvoj polovini godine manje je prodanih nekretnina u odnosu na lani, kada je i započeo takav trend. Pad prometa u bližoj perspektivi trebao bi značiti i korekciju cijena nekretnina, posebno onih starije gradnje.

“Dogodilo se ono što smo najavljivali već krajem prošle godine. Pao je primarno broj transakcija na našem tržištu, obično tako biva kada se krene mijenjati ciklus tržišta, a sad smo definitivno ušli u novi. Prvo počnu padati transakcije, a tek kasnije eventualno cijene, no mislimo da ovaj put neće doći do drastičnih promjena”, istaknula je.

Situacija je potpuno drugačija nego što je bila zadnje nekretninske krize 2008./2009. godine. “Imamo veliki problem s nedostatkom ponude. Moramo promatrati tržište kroz segment novogradnje i starogradnje. U segmentu novogradnje mislimo da će se barem za sada manje više svi projekti, jer ih je nedovoljno, nastaviti apsorbirati”, dodala je Lana Mihaljinac Knežević.

Naglasila je da u segmentu rabljenih stanova svakako treba doći do korekcije tražene cijene. “Krajem prošle godine smo već vidjeli razilaženje između traženih i realiziranih cijena, što je prvi indikator da su tražene cijene previsoke. A, ovaj pad transakcija govori da je sve manji broj kupaca spreman ili u mogućnosti platiti nerealno procijenjene rabljene stanove”, rekla je.

Lana Mihaljinac Knežević dodala je da je na na pad broja transakcija utjecalo i ukidanje APN-a ovog proljeća. “APN je kreditno sposobne kupce gurnuo u kupovinu stanova otkad je bio uveden. S obzirom na njegove manjkavosti u Udruženju smatramo da je dobro da je ukinut je jer bio diskriminatoran, dostupan samo kreditno sposobnim kupcima. Jedan od njegovih najvećih problema je bio što nije bila limitirana ukupna vrijednost nekretnine koju ste mogli kupiti subvencioniranim kreditom. Kao sezonalna mjera ona je u određenom trenutku stimulirala potražnju na tržištu na kojem je već ionako bilo nedovoljno ponude”, pojasnila je za Dnevnik HTV-a.

Za kraj je otkrila kako spriječiti to da puno stanova zjapi prazno. “Studija na osnovu koje su ti podaci došli u javnost je malo upitne metodologije, ali činjenica da se se ne koriste svi kupljeni stanovi za stanovanje ili kratkoročni i dugoročni najam. Mislim da bi do najvećih promjena došlo intervencijama u poreznu politiku, ne samo uvođenjem poreza na nekretnine nego i promjenama u porez na dohodak od najma, primarno turističkog”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.