PRIJELOMNA VIJEST: ‘Novosti’ objavljuju fotografiju Hasanbegovića s ustaškom kapom

Screenshot/Novosti

Tjednik ‘Novosti’ na naslovnici svog novog broja koji izlazi u petak donosi fotografiju čovjeka s ustaškom kapom na glavi snimljenu 1996. u Splitu, s tvrdnjom da je riječ o aktualnom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću koji je svojim kontroverznim stavovima o antifašizmu izazvao neviđenu uzbunu u hrvatskom kulturnom, društvenom i političkom životu.

Na naslovnici ‘Novosti’ stoji sljedeći tekst: “Zlatko Hasanbegović (na slici gore lijevo) fotografirao se s ustaškom kapom 1996. godine i u časopisu ‘Nezavisna Država Hrvatska’ pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima, te o ‘ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora’.

Glavni urednik ‘Novosti’ Ivica Đikić za Nacional je potvrdio autentičnost naslovnice i rekao:

“Do tog je otkrića došao naš suradnik Hrvoje Šimičević istražujući u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici raznu desničarsku tiskanu literaturu. Ovaj je konkretan članak iz časopisa ‘Nezavisna država Hrvatska’ koju je sredinom 90-ih izdavao Hrvatski oslobodilački pokret’ čiji je urednik bio Srećko Pšeničnik, čija je supruga bila Mirjana Pavelić, kći Ante Pavelića.”

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin za Nacional je rekao sljedeće:

“Očekujemo od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da se u najkraćem mogućem roku očituje o autentičnosti te fotografije. Ako se pokaže da je fotografija autentična, reperkusije su jasne. Treba podnijeti neopozivu ostavku.”

Cijeli tekst iz lista ‘Novosti’ danas od 17 sati bit će dostupan i na njihovoj web stranici portalnovosti.com.

Hoće li i kakve političke posljedice objava ove fotografije i sadržaja članaka koje je Hasanbegović pisao imati na njegovu političku budućnost, ovisit će o odluci premijera Tihomira Oreškovića, ali i čelnika Domoljubne koalicije i Mosta.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner