Prije 67 godina meteorit je pao na čovjeka, to je jedini slučaj za kojeg se zna

Prvi zabilježeni slučaj u povijesti da je meteorit iz svemira pogodio ljudsko biće dogodio se 30. studenog 1954. godine. To se zbilo u gradiću Sylacauga u Alabami, u 14 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu. Meteorit veličine grapefruita probio je krov drvene kuće, odbio se od drvenog radio uređaja i pogodio u bok ženu koja se odmarala na kauču.

Žena se zvala Ann Elizabeth Hodges i imala je 31 godinu. Nije teško ozlijeđena udarom, jer je prolaz kroz krov dovoljno usporio meteorit. Riječ je bila o kamenom meteoritu hondritskog tipa. Američko zrakoplovstvo poslalo je helikopter po meteorit i uzelo ga, no suprug ozlijeđene žene unajmio je odvjetnika da vrati kamen. Vlasnik oštećene kuće, od kojeg su Hodgesovi unajmljivali stan, smatrao je da meteorit pripada zapravo njemu i namjeravao je njegovom prodajom pokriti troškove popravka kuće.

Nakon više od godinu dana meteorit je vraćen Hodgesovima, no interes za njega već je opao pa ga nisu mogli prodati. Ann Elizabeth ga je stoga darovala muzeju.

Komentiraj