FaH

PREUZIMANJE KONTROLE: Iračke snage napreduju u zapadnom dijelu Mosula

Iračke elitne snage ušle su u petak u zapadni dio Mosula, prvi put nakon što je Islamska država zauzela drugi grad Iraka u lipnju 2014., rekao je irački zapovjednik.

Iračka vojska u četvrtak je u potpunosti preuzela kontrolu nad zračnom lukom u Mosulu, što im je omogućilo da probiju džihadističke linije obrane. Riječ je o prvom velikom uspjehu u ofenzivi za ponovno osvajanje zapadnog dijela tog grada na sjeveru Iraku, pokrenutoj u nedjelju.

Nakon poraza zadnjih mjeseci, IS je u defenzivi i u susjednoj Siriji, gdje je potjeran iz zadnjeg velikog uporišta pokrajine Alep, Al-Baba, sada u rukama sirijskih pobunjeničkih skupina.

Uz podršku zrakoplovstva međunarodne koalicije predvođene SAD-om i one iračke vojske, irački vojnici i policajci naišli su na malo otpora džihadista u zračnoj luci smještenoj na jugozapadnoj periferiji Mosula.

Do uspjeha dolazi šestog dana druge faze njihove ofenzive za zauzimanje zapadnog dijela Mosula nakon što su potjerali IS iz istočnog dijela njegova zadnjeg velikog uporišta u Iraku.

“Mogu potvrditi da je zračna luka potpuno oslobođena”, izjavio je u petak general Abas al-Džuburi, zapovjednik Snaga za brzu intervenciju ministarstva unutarnjih poslova koji je vodio napad.

Iračke snage su osigurale i počistile tu napuštenu zračnu luku otkad je IS potjerao vojsku iz Mosula i okolnog područja u lipnju 2014., u iznenadnoj ofenzivi koja mu je potom omogućila da proglasi “kalifat” nad Irakom i Sirijom, gdje ultraradikalna skupina zauzima prostrana područja.

Džihadisti su uništili zgrade zračne luke nakon početka iračke ofenzive za potpuno preuzimanje Mosula 17. listopada, po generalu Džuburi.

Blizu zračne luke Mosula, elitne protuterorističke postrojbe također su zauzele vojnu bazu Gazlani, po drugom vojnom dužnosniku.

Na zapadu Mosula, iračke snage mogle bi se suočiti s puno većim otporom IS-a.

Ondje se nalazi oko 2000 džihadista prema procjenama američke obavještajne službe. Okruženi sa svih strana, trebali bi skupo platiti svoju kožu izvodeći samoubilačke napade.

Uz zrakoplove koalicije, američki vojni savjetnici prisutni su na liniji fronte.

Komentiraj