PREMIJER OREŠKOVIĆ: Migrantska kriza zahtijeva europsko rješenje

FaH

Migrantska kriza tiče se cijele Europe i zahtijeva europsko rješenje, a Hrvatska surađuje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom kako bi se transfer migranata balkanskom rutom odvijao glatko i humano, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković u petak u izjavi za BBC.

Premijer Orešković dao je izjavu za BBC na rubu summita EU-a u Bruxellesu koji je posvećen migrantskoj krizi i pregovorima s Velikom Britanijom o redefiniranju njezinih odnosa s EU-om.

Govoreći o migrantskoj krizi, Orešković je rekao da će fokus biti na sudjelovanju Turske kako bi se smanjio priljev migranata te NATO-a koji će pomoći u nadzoru Egejskog mora.

“Ovo mora biti europsko rješenje i zato uključujemo Turke i NATO te druge resurse (…)”, kazao je.

Istaknuo je da Hrvatska surađuje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom i da svakodnevno komuniciraju kako bi se transfer migranata balkanskom rutom odvijao glatko i humano.

“Ključna poruka iz perspektive migranata je da surađujemo kako bi se osiguralo da se transfer migranata kroz regiju odvija glatko i humano”, kazao je.

Glede pregovora s Velikom Britanijom, Orešković je kazao kako europski čelnici razumiju izazov s kojim je suočen britanski premijer David Cameron jer su Britanci podijeljeni i polovica ih želi ostati u EU, a polovica želi van.

“Shvaćamo važnost nalaženja rješenja koje će zadovoljiti Camerona i u isto vrijeme ostati unutar šireg okvira europskih ugovora”, rekao je, dodajući da u ime svih članova Europskog vijeća može reći da su spremni ostati na summitu sve dok ne postignu takvo rješenje.

Na pitanje frustrira li ga što mora raspravljati o ovoj temi dok Hrvatska ima većih problema, kao što je migrantska kriza, Orešković je odgovorio niječno i dodao da svi razumiju izazove s kojima je suočena Velika Britanija, društvene i političke pritiske.

“Važno je da pronađemo rješenje jer mislim da posljedice nisu pozitivne ni za Veliku Britaniju i njezine stanovnike, niti za širu Europsku uniju”, kazao je.

Orešković je izrazio uvjerenost da će dogovor s Velikom Britanijom biti postignut.

“Vrlo sam optimističan, takav sam”, kazao je.

Komentiraj