Marko Ercegović

‘Predstavom o Vukovaru otvaram pitanje izdaje i Tuđmanovih zakulisnih igara’

U ZEKAEM-u 7. svibnja premijera ‘Pada’, predstave Mirana Kurspahića o padu Vukovara

Predstava “Pad”, autorski projekt Mirana Kurspahića, premijerno će biti izvedena 7. svibnja, na Sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih. “U posljednje vrijeme potreba za revizijom prošlosti, pogotovo one recentne, često vodi u sferu fabrikacije. Dugogodišnje odbijanje Hrvatske da se suoči s neuralgičnim točkama svoje prošlosti, dugogodišnje trpanje evidentnih problema pod tepih, dovelo je do gomilanja te metastaziranja tih problema, koji nisu rezultirali potrebom za istinom, već potrebom za nekom izmišljenom “boljom” prošlošću, u kojoj smo neokaljani, moralni i trijumfalni. Upravo te pojave u društvu bile su okidač za nastanak ‘Pada'”, kaže redatelj Miran Kurspahić o predstavi koja će problematizirati pad Vukovara.

Predstava je sastavljena od dvaju dijelova – prvi je transkript Dedaković-Tuđman koji je tekstualni predložak, a drugi posve fabriciran dramski tekst o tome da Hrvatska gubi rat, Zagreb je u okruženju i Predsjednički ured smješten je u podrume ispod Gornjeg grada. U “Padu” će se, najavljuje redatelj, postaviti pitanja izdaje, vođenja politike, pada moralnih vrijednosti.

“Predstava će otvoriti mnoga pitanja, a s obzirom na to da smo svakodnevno svjedoci povijesnog revizionizma i ako kažemo da je Domovinski rat temelj države i nulta godina, kao što je to ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao, onda ćemo vidjeti što se tada događalo. Pitanje Vukovara je užasno važno jer je to nikad zacijeljena rana i nikad otvoreno pitanje, jedna tabu tema, a za to nema razloga i ne možemo dalje ako ne budemo o tome razgovarali na sve načine, pa i umjetnički. Iako sam tad bio klinac od 12 godina, pad Vukovara me zaista potresao. Vukovar i pogotovo napaćeni stanovnici toga grada, zaslužuju da se o njima priča, i to ne samo na godišnjicama i prigodnim proslavama, i ne samo ‘u rukavicama’, nego zaslužuju da se otvore neka pitanja koja su davno trebala biti otvorena”, rekao je za Nacional Kurspahić koji smatra da je Vukovar tabu zbog političke situacije i zbog načina na koji je taj grad pao, jer se postavlja pitanje je li se ikako mogao obraniti te koliko je tu bilo zakulisnih igara u kojima su ulogu odigrali i Tuđman i njegovi suradnici.

Komentiraj