Razgovori o nasljedniku Ivice Kindera: Evo što kažu predsjednik i premijer

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u četvrtak da se o imenovanju nasljednika Ivice Kindera na čelu Vojno-sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) može razgovarati samo u sklopu cijelog paketa imenovanja na visoke položaje u Oružanim snagama.

“Moramo sjesti i dogovoriti se o kandidatima, a ne da mi HDZ radi pripremu terena. To se dogovara na najvišoj razini, direktno s Plenkovićem”, izjavio je Milanović novinarima nakon prijama u prigodi obilježavanja Dana policije.

Istaknuo je pritom niz otvorenih pitanja koja se, poručio je neće rješavati tako da mu “netko tutne nekakav komad papira sa svojim prijedlogom”.

Milanović je prethodno pokrenuo postupak za razrješenje Kindera zbog nezakonitog trošenja državnog novca u VSOA-i, a danas je reagirao na nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića da će razrješenje Kindera stupiti na snagu kada se postigne dogovor o osobi koja će ga zamijeniti.

Milanović pak tvrdi da mjesto ravnatelja VSOA-e može neko vrijeme ostati prazno, te da je VSOA već trebala imati upražnjeno mjesto ravnatelja, no general o kojemu se radi ne želi dati ostavku.

Podsjetio je da je riječ o službi u kojoj su prije desetak godina dva čelna čovjeka, ravnatelj i njegov zamjenik, morali otići i kasnije su bili optuženi i pravomoćno osuđeni zbog utaje, odnosno zlouporabe fondova. Ustvrdio je da se u toj agenciji ništa nije promijenilo te da to već neko vrijeme sve znaju njegovi suradnici. Upitao je pritom što su u tom razdoblju radili ljudi iz Vlade koji također to znaju.

Milanović napominje da je premjer kojem je poslao dopis o razrješenju Kindera jedini koji zajedno sa njim može razriješiti ravnatelja VSOA-e.

Premijer Plenković o razrješenju Kindera i izboru novog ravnatelja VSOA-e

Premijer Andrej Plenković je ponovio da će ravnatelj Vojno- sigurnosne obavještajne agencije (VSOA) Ivica Kinder biti razriješen, te istaknuo da će se to dogoditi kada se postigne dogovor o njegovu nasljedniku.

“Ja sam mišljenja da gospodin Kinder ne može nastaviti voditi VSOA-u nakon ovakvih događanja unutar tog sustava, a što se tiče aktivnosti kada će to biti, bit će kada se postigne dogovor o njegovu nasljedniku”, izjavio je Plenković na na konferenciji za novinare u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), komentirajući razrješenje Kindera nakon utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u toj Agenciji.

Plenković je istaknuo da je, što se tiče VSOA-e, stvar jasna, nakon što su u izvješću Ureda za nacionalnu sigurnost utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti niza djelatnika te agencije.

Ustvrdio je da je riječ o agenciji koja je bitna za funkcioniranje sigurnosnog sustava, sustava domovinske sigurnosti, u konačnici i za funkcioniranja Ministarstva obrane.

“Ne možemo se dovesti u situaciju da ostanemo bez čelnog čovjeka dok ne provedemo odgovarajuće konzultacije i ne postignemo suglasje o nasljedniku. Tamo nekakva v.d. tehnička varijanta nije realna jer ne može, temeljem zakona, obavljati sve one dužnosti koje treba obavljati čelnik VSOA-e”, poručio je premijer.

O nasljedniku Ivice Kindera trebali bi postići suglasje premijer i predsjednik, na prijedlog ministra obrane Marija Banožića.

Evo zašto Milanović traži smjenu Kindera: Vojni špijuni trošili su na putovanjima u vojne misije i višak novca zadržavali za sebe

Komentiraj