Evo zašto Milanović traži smjenu Kindera: Vojni špijuni trošili su na putovanjima u vojne misije i višak novca zadržavali za sebe

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je dopis premijeru Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje generala bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) zbog nezakonitog trošenja državnog novca.

U Uredu predsjednika ističu da Milanović smatra kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede.

Podsjetimo, Nacional je već u srpnju ove godine pisao o tome da Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju mjesecima potresa veliki financijski skandal koji se nastojao zataškati. Veći broj zaposlenika VSOA-e, naime, kako je javio Nacionalov izvor, pronevjerio je novac lažirajući troškove, nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Isti izvori naveli su da je tako nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna!

Predsjednik Milanović pokrenuo razrješenje ravnatelja VSOA-e zbog nezakonitog trošenja

Otkrio je to Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i to prilikom rutinske kontrole, tvrdi izvor, međutim, ispostavilo se da se sve pokušalo zataškati. Potvrdila su to Nacionalu čak četiri neovisna izvora koja su i navela da su spomenuta zbivanja barem djelomično razlog zbog kojeg bivšem zamjeniku ravnatelja VSOA-e Ivici Komljenu zvanom Baća nije produžen mandat. Dio Nacionalovih izvora rekao je kako sumnja da u zataškavanju tog skandala sudjeluje i sam ravnatelj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić te da na njega pokušava utjecati Dragan Lozančić, bivši šef SOA-e i današnji savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za obranu i nacionalnu sigurnost. Naime, Franjić je više godina bio Lozančićev pomoćnik u SOA-i.

U ljeto je Nacional pisao kako se sumnja se da im je vodstvo VSOA-e, i to najmanje jedan od pomoćnika ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, tolerirao lažno prikazivanje troškove za putovanja u vojne misije kao i da višak novca zadržavaju za sebe.

UVNS je rezultate nalaza bio dužan dostaviti DORH-u na daljnje postupanje, kako bi DORH otvorio istragu, ali tada niti UVNS, niti DORH nisu potvrdili je li nalaz uistinu poslan DORH-u i jesu li oni otvorili izvide ili istragu protiv vodstva i djelatnika VSOA-e.

Jedan od izvora bliskih VSOA-i za Nacional je bio rekao:

“Utvrđeno je da je veliki broj zaposlenika nenamjenski trošio sredstva, a sve je potpisao ravnatelj. Ured vijeća za nacionalnu sigurnost obavijestio je o rezultatima nadzora i samog ravnatelja VSOA-e Ivicu Kindera i tražio da ‘ukloni nedostatke’. Međutim, ovdje nije riječ o tome da treba ‘ukloniti nedostatke’, već o tome da je UVNS o svemu trebao izvijestiti DORH koji bi trebao provesti istragu.”

Ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, nakon što ga je šef UVNS-a Valentino Franjić izvijestio o rezultatima nadzora, zadužio je jednog od svojih pomoćnika da sve istraži jer, navodno, on o tim pronevjerama nije imao osobnih saznanja.

“Kad je Kinder zadužio jednog od svojih pomoćnika da sve istraži, djelatnici su se počeli sami javljati te su neki od njih već i priznali što su učinili i službeno potpisali priznanja”, rekao je jedan od sugovornika iz vojno-obavještajnih krugova.

Jedna od struja iz vojno-obavještajnih krugova čak nije skrivala svoj stav da nije točno da šef VSOA-e Ivica Kinder nije ništa o svemu znao, već tvrde:

“U VSOA-i je izbila velika afera jer je Ivica Kinder sa svojih sedmero najbližih suradnika otuđio sredstva za posebne namjene u milijunskim iznosima, a bez valjanog radnog i dokumentacijskog pokrića. Osoba koja je provela tu cijelu operaciju obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operativne poslove D. M., zatim je tu i načelnik sektora protuobavještajnih poslova I. I., voditelji ispostava R. R. i D. K. s podređenim operativcima.”

Nacionalov izvor rekao je i sljedeće:

“Taj isti Kinder, koji sebe predstavlja velikim poštenjakom, a za kojeg je već do sada UVNS pronašao niz propusta zbog kojih je X puta trebao biti smijenjen, prouzročio je aferu koju želi zataškati unutarnjim kadrovskim smjenama. Cjelokupna karijera, kao i sadašnja potpora Kinderu, leži u činjenici da je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost trebao poduzeti daljnje korake, ali ništa ne čini, a Kinder istovremeno pokušava sve prikriti i smanjiti štetu smjenama. A treba ih sve javno raskrinkati i prozvati”, rekao je Nacionalov izvor.

I druga sigurnosno-obavještajna struja tvrdi da se cijela afera pokušava zataškati s vrha te da ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder očito uživa zaštitu šefa UVNS-a Valentina Franjića, a koji je u vrlo dobrim odnosima s Draganom Lozančićem, bivšim šefom SOA-e.

Kinder se, rekao je Nacionalov izvor, mogao komotno ponašati jer je izbio sličan skandal u prosincu prošle godine kada su osuđeni i bivši ravnatelj VSOA-e general-pukovnik Darko Grdić i njegov zamjenik, brigadni general Ognjen Preost uz više zaposlenika. Oni su osuđeni jer su, prema presudi, iskoristili svoj položaj i ovlast u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji protupropisno raspolažući sredstvima za posebne namjene i neosnovanim odobravanjem isplata. Bivši ravnatelj VSOA-e Grdić i njegov zamjenik Preost proglašeni su krivima jer su neosnovano odobravali isplate za osobne potrebe jedan drugome te tajniku kabineta ravnatelja Agencije i višem stručnom referentu u kabinetu ravnatelja Agencije.

Zbog toga je za Republiku Hrvatsku nastala šteta od najmanje 4,973.800 kuna. Grdić je, prema presudi, bio obvezan Republici Hrvatskoj nadoknaditi štetu od 1,56 milijuna kuna, Preost 3,032.800 kuna, a Lukinić 199.000 kuna, naveo je Nacional.

Vrhovni sud je krajem prošle godine pravomoćno osudio Darka Grdića i Ognjena Preosta na jedinstvenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora, dok su tajniku kabineta ravnatelja VSOA-e pukovniku Zdeslavu Ivankoviću i zaposleniku VSOA-e Denisu Lukiniću potvrđene uvjetne osude na 10 to jest 11 mjeseci zatvora, uz rok kušnje tri odnosno četiri godine, dok je Tibor Mijo Kuljanić oslobođen odgovornosti.

Nacionalovi izvori iz vojno-obavještajnih krugova tvrdili su da je nevjerojatno o kakvim se dvostrukim standardima radi: dok su u spomenutom slučaju pravomoćno osuđeni bivši čelnici Agencije, donedavno se u VSOA-i izgleda događa puno eklatantniji primjer nezakonitosti, koji se pokušavao zataškati.

Naime, ovoga puta je modus operandi, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, bio ovakav:

“Kad bi bio neki događaj ili bi se išlo u posjet nekoj stranoj vojnoj misiji, uzeo bi se dodatni novac za troškove. Netko bi uzeo, primjerice, 50 tisuća kuna, a potrošio 20 tisuća, ali bi ostatak zadržao sebi jer mu je netko od šefova rekao: Ne trebaš vraćati, ostavi sebi. Pritom oni tu razliku u novcu nisu pravdali nikakvim računima. Znači, sve je išlo bez računa. Ukupno je tako potrošeno oko dva milijuna kuna u periodu od četiri godine. Na primjer, djelatnici koji bi išli u posjet nekoj misiji napisali bi da su se vozili taksijem ili plaćali ručkove iako im je tako sve bilo plaćeno.”

“Oni su pored toga uredno dobivali i dnevnice. To se sve događalo prilikom posjeta misijama kao što su one u Poljskoj, Litvi, Libanonu, a moguće i prilikom posjeta Izraelu. Da su oni priložili bilo kakav račun uz to, ništa ne bi bilo sporno i nitko ne bi mogao osporiti te troškove. Međutim, oni nisu priložili nikakve račune, a uzeli su novac. I to im je netko odobrio”, dodao je jedan od izvora. Kao najveći problem ističe to što je u tim pronevjerama sudjelovalo više djelatnika.

Isti izvor rekao je da je cijelo izvješće o provedenom nadzoru dobio i ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, koji je u jako dobrim odnosima sa svojim bivšim nadređenim iz SOA-e Draganom Lozančićem, te da je pitanje pokušavaju li njih dvojica stopirati proširenje istrage.

Dodajmo i to kako je Nacional još u ožujku prošle godine upozorio da se nastavlja zataškavanje nezakonitosti u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) jer je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na sjednici održanoj 10. ožujka 2021. jednoglasno prihvatio izvješće o radu VSOA-a za 2020. godinu. Učinio je to usprkos vlastitoj jednoglasnoj odluci iz prosinca 2020., prema kojoj je u VSOA-i grubo prekršen zakon, ali i usprkos drugim saznanjima i službenim potvrdama da su u vojno-sigurnosnoj službi počinjene nezakonitosti, i to u najmanje tri slučaja u posljednje tri godine. Time se Odbor koji je imao ovlasti zatražiti odgovornost ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, priklonio stavu premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ignoriraju dokumentirana saznanja o kršenju zakona u vojnoj tajnoj službi.

Vladajuća većina u Odboru, na sjednici održanoj iza zatvorenih vrata, postupila je prema direktivi premijera Andreja Plenkovića koji je HDZ-ovim članovima Odbora naložio da ne otvaraju pitanje ponašanja ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera. Premijer je to tada učinio usprkos činjenici da su ga nadležna tijela upozorila na ozbiljno kršenje zakona u VSOA-i.

No čak tri nadležna tijela još su u prosincu 2020. konstatirala kako su u VSOA-i počinjene ozbiljne protuzakonitosti, a to su: Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS), Vijeće za građanski nadzor sigurnosnih službi te saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Izvješća UVNS-a i Vijeća za građanski nadzor upućena su predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, Saboru i glavnom državnom odvjetniku.

Nitko od državnih čelnika ništa nije poduzeo. Utvrđeno je, naime, da je ravnatelj VSOA-a Ivica Kinder potpisao najmanje jedan nalog za provođenje nezakonitih mjera tajnog nadzora, i to zbog obračuna s osobom iz vojnog sustava koja je upozoravala na klijentelizam i nepotizam prilikom zapošljavanja i napredovanja.

Brigadni general Ivica Kinder imenovan je za ravnatelja VSOA-e 2015., a 11. srpnja 2019. mandat mu je produžen na još četiri godine te istječe u srpnju iduće godine. Ravnatelja VSOA-e supotpisom imenuju premijer i predsjednik Republike na prijedlog ministra obrane i uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Kinderu su upućeni vojni izvori spočitavali određene kadrovske poteze, između ostalog da je u VSOA-i promaknuo Neru Patrlj i Gorana Kovačića, dvije osobe koje su sudjelovale u nekim spornim špijunskim akcijama uperenim protiv organizacija civilnog društva i ljudskih prava, poput akcije Kameleon.

Kinder je prozivan i da je na poziciju svojih zamjenika, nakon što je u mirovinu otišao dotadašnji zamjenik Ivica Komljen, gurao dvojicu svojih suradnika. Riječ je bila o Tomislavu Krpanu, pomoćniku ravnatelja za analitiku, povezanom s aferom Kameleon s početka 2000-ih koju je tada otkrio Nacional. Krpan je godinama napredovao u obavještajnom sustavu. Drugi Kinderov kandidat bio je Danko Mršo, pomoćnik ravnatelja za operativu, o kojem se navodi da je kadar Brune Stanića, bivšeg pripadnika SDS-a i SZUP-a koji ga je selektirao u Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju.

Danas u Uredu predsjednika ističu da Milanović smatra kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede.

Ured predsjednika dodaje da je Milanović pokrenuo postupak u skladu sa Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, u kojem stoji kako ”postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor”.

Mediji su izvijestili da je nadzorom u VSOA-e utvrđen cijeli niz prekršaja te da su vojni obavještajci, koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama u Poljskoj, Libanonu i Litvi, pronevjerili najmanje dva milijuna kuna. Obavještajci su lažirali troškove, a višak novca spremali u svoje džepove. Dodaju da je riječ o više djelatnika VSOA-e, od kojih nekolicina više nije na tim poslovima.

Mediji dodaju da će izvješće o nadzoru biti dostavljeno Državnom odvjetništvu RH.

Vojni špijuni prisvajali novac lažirajući troškove putovanja u inozemne misije, ali vrh obavještajne zajednice prikriva skandal

Komentiraj