HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/

Predsjednica s civilnim žrtvama i mladim eko filmašima u Slavonskom Brodu

Na povratku iz Vukovara, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas se u Slavonskom Brodu susrela s učenicima O.Š. “Hugo Badalić“, autorima dokumentarnog filma “Brod šalje poziv u pomoć“ i predstavnicima Udruge civilnih žrtava rata.

Oba susreta vezana su za dvije, Brođanima važne, teme: pravedno vrednovanje doprinosa koje je ovaj grad dao u Domovinskom ratu i rješavanje problema onečišćenja zraka vezano uz otpadne plinove koji stižu iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Mladi filmaši izrazili su zadovoljstvo susretom s predsjednicom, jer je upozoravanje svih državnih instanci na problem onečišćenog zraka bio i jedan od ciljeva njihovog filma. “Iznimno sam ponosna na njih, jako mi je drago da su me pozvali i predali film, koji ćemo pogledati i poslati ga dalje,” rekla je predsjednica dodavši kako su joj postavili vrlo ozbiljno pitanje: što se trenutno radi da bi se riješio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Predsjednica je naglasila kako se plinofikacija rafinerije s druge strane Save iskristalizirala kao najbolje riješenje te da se trenutno razgovora s više strana pa razgovara i naše resorno ministarstvo o izgradnji plinovoda i korištenja postojećeg cjevovoda. “U razgovorima smo s Ruskom Federacijom koja je pristala na plinofikaciju rafinerije i naravno kada usuglasimo taj dio onda ćemo pristupiti i razgovorima s vlastima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”, rekla je Grabar Kitarović nakon susreta s mladim filmašima.

Predsjednica mladim sugovornicima nije obećala nikakve rokove, ali je izrazila nadu da bi rješenje moglo biti prije slijedeće ogrijevne sezone.

Uoči kratkog susreta s predstavnicima Udruge civilnih žrtava rata, predsjednica je položila cvijeće kod spomenika “Prekinuto djetinjstvo” podignutog u spomen na svu djecu poginulu tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

“Mislimo da je sad stvarno dosta podcjenjivanja, osjećamo se zgaženi. Četvrti put u proceduru ide zakon o hrvatskim braniteljima, a mi još nismo došli na red. Tražimo samo obiteljske invalidnine, nadamo se da će te nam u tome pomoći”, rekla je Juliana Rosandić, predsjednica Udruge civilnih žrtava rata.

Poznata mi je dugotrajna borba stradalnika za ostvarenje prava, napomenula je predsjednica Grabar Kitarović i najavila da će o ovoj temi razgovarati s predstavnicima Vlade kako bi se pronašlo rješenje.

Predsjednica se čestitajući Dan državnosti prisjetila svih žrtava: branitelja i civilnih žrtava, njihovih obitelji, onih koji su izgubili svoju djecu te sve pozvala da budu ponosni na ono što se učinilo.

Ocijenila je kako je još puno posla pred nama, jer Hrvatska još nije onakva kakvu je želimo vidjeti. Smatra kako se još previše dijelimo po ideološkim pitanjima. “Idemo prionuti na bitna pitanja koja se tiču naše budućnosti, a to je da naše mlade zadržimo ovdje u Slavonskom Brodu i u drugim dijelovima Hrvatske, da otvaramo nova radna mjesta, da podižemo standard umirovljenika i svih građana Hrvatske, da reformiramo školstvo da ono bude moderno i da hrvatska bude bolja u svakom pogledu”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Povodom dolaska vatrogasne karavane koja je doplovila rijekom Savom od Zagreba do Slavonskog Broda, novinari su zamolili predsjednicu da prokomentira stanje u vatrogastvu Hrvatske. “Ponosna sam na naše vatrogasce. Oni nekada nemaju dovoljno resursa i ljudi. Upravo zato sustav domovinske sigurnosti treba povezati sve elemente i oružane snage i i vatrogastvo, i policiju i HGSS kako bi se djelovalo u sinergiji i kako bi se ne samo požari nego i druge prirodne ali i ljudskom rukom izazvane katastrofe riješile što je moguće učinkovitije i prije”, rekla je predsjednica.

Komentiraj