Eva Pavić

Povratak dnevnoj rutini uz obiteljsku večeru s crvenim mesom

Rujan je vrijeme kada se svi u obitelji vraćaju svojoj rutini i standardnim dnevnim obvezama. Jednako tako, cijela obitelj najviše vremena provodi zajedno u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Zato je važno da večernji obrok bude kvalitetan i da u organizam unesemo važne nutrijente koji će nam povratiti snagu na kraju dana.

Primjer takvog obroka zasigurno je lagana večera s mljevenim mesom i šalšom. Dok je crveno meso bogato proteinima te važan izvor brojnih vitamina i minerala, rajčica je najbogatiji izvor likopena, biljnog pigmenta iz skupine karotenoida koji sprječava nastanak mnogih bolesti.

crveno-meso-mljeveno-meso

Kako napraviti kvalitetnu i brzu večeru s obitelji?

Pripremanje i konzumiranje zajedničkih obroka pruža priliku za održavanje obiteljske tradicije. Djeca i tinejdžeri koji redovito jedu obroke sa svojom obitelji, imaju zdravije prehrambene navike, bolje odnose, bolje rezultate u školi i manje psihosocijalnih problema. Tome u prilog dodatno svjedoči izjava Josepha Califana, predsjednika Nacionalnog Centra za ovisnosti, Sveučilišta Columbia (CASA Columbia): “Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za roditelje da se bave životima svoje djece su zajedničke obiteljske večere”.

U ovoj eri pretilosti, znanstvene studije pokazuju da kroz zajedničko druženje uz večernji obrok s obitelji, djeca pojedu manje hrane nego kada jedu sama ili pred televizorom, računalom i sl. Tako je i važnost kvalitetnih proteina, koje unosimo primjerice konzumacijom crvenog mesa kao bogatog izvora minerala i vitamina od presudnog značaja za uravnoteženu prehranu. Stoga, u nastavku pročitajte recept za kvalitetan večernji obrok s crvenim mesom i šalšom.

crveno-meso-mljeveno-meso-kuhanje

Recept: Šalša s mljevenim mesom

Priprema: 15 min

Kuhanje: 30 min

Količina potrebna po osobi:

Šalša:

75 g sjeckane rajčice ili pelata (200 g svježe rajčice)
20 g crvenog luka
2 g češnjaka (1 režanj)
5 g peršinovog lista
2 g bosiljka
1 žlica maslinovog ulja

Meso i tjestenina:

80 g mljevenog crvenog mesa
10 g mrkve
50 g tikvice ili drugog povrća po želji
60 g tjestenine integralne (špageti)
Đumbir i kurkuma prah, kajenski papar po želji

Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj tavi i dodajte luk. Pirjajte lagano nekoliko minuta, a zatim dodajte sjeckanu rajčicu. Nakon nekoliko minuta dodajte mljeveno meso te povrće na kockice, začinite i pustite da se lagano pirja do 30 tak minuta. Pred kraj dodajte češnjak i bosiljak. Tjesteninu posebno skuhajte. Servirajte tjesteninu, na to stavite šalšu s mljevenim mesom i na vrh žličicu parmezana.

S jednom porcijom ovog jela unesete četvrtinu dnevnih potreba za vitaminima B1, B2, niacinom i vitaminom C. Isto tako, poznato je da kroz različite namirnice dnevno unesemo veće količine soli u organizam od preporučenih, a ovakav obrok primjer je da uz kombinaciju prirodnih začina nije potrebno dodatno dosoljavati jelo.

*Tekst potpisuje Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane

crveno-meso-nutritivna-vrijednost

Komentiraj