Letačke posade Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koje su sa dva Canadaira CL-415 sudjelovale u gašenju požara u Izraelu, u utorak su se vratile u vojarnu Zemunik.

Posade su dočekali potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade general Ante Gotovina, zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Miroslav Kovač i zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan, javlja MORH.

Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

“Među prvima ste pristigli u Izrael i odigrali presudnu ulogu u gašenju požara. Ne samo da ste heroji u Hrvatskoj već ste heroji i u Izraelu”, naglasio je ministar obrane Damir Krstičević dodajući: “Pokazali ste i tamo kako hrvatski vojnik, pripadnik pobjedničkih Oružanih snaga, pristupa zadaćama – fokusirano, odgovorno, nikada ne zanemarujući humanost. To je ono po čemu smo prepoznatljivi. To je ono zbog čega su naše Oružane snage brand”.

“Veselimo se povratku naših posada i drago mi je da sam ih mogao doći pozdraviti. Pružili su ruku pomoći u potrebi i još jednom pokazali spretnost i osposobljenost djelovanja na požarima i izvan teritorija Republike Hrvatske”, rekao je general Ante Gotovina, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade.

Kroz četiri dana izravnih djelovanja u Izarelu hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pri tome izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

Komentiraj