Pompeo sletio u Dubrovnik: “Negativan sam na koronavirus”

Američki državni tajnik Mike Pompeo upravo je sletio u Dubrovnik, objavio je 24sata.hr. Rekao je da je američkog predsjednika Donalda Trumpa posljednji put vidio 15. rujna te da su se on i i njegova supruga prije dolaska u Dubrovnik testirali na koronavirus i da je test negativan.

Pompea i njegovu suprugu pred vratima od Pila dočekao je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman sa suprugom, a potom su izaslanstva krenula na šetnju Stradunom. Potom će američki državni tajnik posjetiti Memorijalni centar Rona Browna, američkog ministra gospodarstva koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći nad Dubrovnikom 1996. godine, a nakon toga će biti održani službeni razgovori. Konferencija za novinare očekuje se oko 14,40, javio je N1.

Američki državni tajnik Mike Pompeo došao je kao najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u posjet Hrvatskoj otkako je Donald Trump u Bijeloj kući. Trebao bi se sastati s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje – manje od tri posto odbijenih zahtjeva. Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunjska, Bugarska i Cipar.

Na susretu u Dubrovniku bit će riječi i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država. Hrvatska je Vlada u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom SAD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

S Pompeom bi hrvatsko vodstvo trebalo razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova, nakon što je prošle godine propala kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30. Prošle godine propala je kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

Na dnevnom redu sastanka u Dubrovniku mogle bi se naći i tema 5G mreže, jer američku stranu brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu. Hrvatska je značajno povećala suradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija.

Hrvatska je i dio inicijative Kina+16, platforme za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe – megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Komentiraj