Poljski parlament u kojemu većinu imaju konzervativci stranke Pravo i pravda (PiS) izabrao je u četvrtak novog sudca ustavnog suda i tako pogoršao krizu u vezi s tom ustanovom, dan nakon rezolucije Europskog parlamenta u kojoj se od poljskih vlasti traži poštovanje načela pravne države.

Po mišljenju oporbe, ovo nenajavljeno glasovanje koje je bilo uvršteno na dnevni red parlamentarne sjednice u četvrtak ujutro, samo je otežalo izlazak iz ustavne krize što zadnjih mjeseci potresa zemlju.

“Ovaj izbor je za nekoliko mjeseci odgodio mogućnost pronalaska mirnog rješenja rata između PiS-a i suda”, upozorila je uoči glasovanja zastupnica Kamila Gasiuk-Pihowicz iz liberalne stranke Nowoczesna (oporba). Pozvala je konzervativce da ne biraju novog sudca “kako bi se spriječili kaos, destabilizacija i slabljenje naših međunarodnih saveza”.

Izbor novog sudca ustavnog suda zapravo onemogućuje neke nagodbe koje su se spominjale u raspravama što su pratile ustavnu krizu.

Po mišljenju Grzegorza Schetyna, predsjednika stranke centra Građanska platforma (PO, oporba), “PiS pokazuje da želi pogaziti načela pravne države. To čini na provokativan način, ozakonivši kazneno djelo koje se danas dogodilo u dvorani” gdje je jedna zastupnica glasovala umjesto odsutnog kolege.

No PiS drži da “ako se i pokaže da je jedan glas dobiven na ilegalan način, to nimalo neće utjecati na rezultat glasovanja”, rekla je Beata Mazurek, glasnogovornica PiS-ova parlamentarnog kluba.

Europski parlament je u srijedu rekao da je “zabrinut zbog toga što formalna blokada poljskog Ustavnog suda ugrožava demokraciju, ljudska prava i pravnu državu” i “zatražio je od poljske vlade da poštuje” odluke Ustavnog suda.

Poljska premijerka Beata Szydlo ocijenila je da je rezolucija EP-a “rezolucija protiv poljske države”.

Komentiraj