POČINJE SEZONA ROŠTILJANJA Uz nekoliko trikova čak i jela s roštilja mogu biti zdrava

Autor:

Pixabay

Neuobičajeno toplo vrijeme požurilo je sezonu roštiljanja. Još nismo skinuli ni viškove od blagdana – i novogodišnjih i uskrsnih, a već gomilamo nove jer ne možemo odoljeti mirisu iz susjedovog dvorišta pa režemo komad slanine i mastimo vlastitu rešetku….

Za vikend zovu prave ljetne temperature koje nameću meni. Vrijeme je da stavite meso u marinadu, ali i da razmislite o zdravijoj varijanti roštiljanja.

Ne brinite, neće se ništa dogoditi vašem mezimcu stavite li na njega koji komadić povrća pa i voća, umjesto ćevapa i kotleta. U nastavku vam donosimo savjete za zdraviji roštilj. Ako vam je nezamislivo paliti vatru za tikvice i ananas, vi dodajte i koju krmenadlu ili ćevap.

Birajte zdravije proteine

Umjesto masnih komada govedine i svinjetine, izaberite one manje masne pa ih dobro marinirajte kako bi meso bilo mekano i sočno ili pak ispecite piletinu, ribu ili morske plodove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jillian (@chefjellybean7615)

Priprema

Štetne kemikalije koje se povezuju s kancerogenim i kardiovaskularnim bolestima – heterociklički aromatski amini, nakupljaju se u mesu dok ga pečemo na visokim temperaturama. Najviše ih ima u hrskavim, prepečenim komadima.

Rezanje mesa na manje komade koji se brže peku smanjit će količinu ovih opasnih spojeva. Meso možete prethodno i skuhati pa ga zapeći na roštilju.

Utrljajte u meso ružmarin jer smanjuje razinu heterocikličnih aromatskih amina za čak 70 posto. Isto, ali u nešto manjoj mjeri, čine kurkuma i đumbir.

Na sreću, ružmarin raste u gotovo svakom vrtu. Ako ga nemate vi, ima ga susjed.

Masnoća

Pri pečenju mesa nastojte da masnoća ne kapa na izvor topline jer se i pritom stvaraju toksični spojevi.

Povrće i voće

Pečenje povrća na žaru izvrsna je alternativa mesu. Peći možete što god poželite, a odličnim izborom pokazali su se paprika, kukuruz, tikvice, patlidžani, komorač pa čak i korijen celera koji ima moć sniziti kolesterol. S roštilja su ukusni i luk, krumpir i batat.

Peći možete i voće pga jesti kao prilog mesu ili kao desert. Slatko i slano sjajno idu skupa, u nekim se kuhinjama upravo tako i jedu – primjerice slovačkoj i češkoj u kojima će vam uz meso servirati kompot od brusnica. Preporučujemo vam da probate grilati ananas i breskve.

 

Salate i kruh

Odabir peciva od cjelovitih žitarica i priloga kao što je salata od graha još su jedan način da subotnji roštilj bude zdraviji.

Svi vole salatu od graha s bučinim uljem i lukom, a ona je ujedno dobar izvor proteina, dok je bučino ulje odlično za prostatu. Naravno, napravite i salatu od svježeg povrća – mladog luka, rajčica i krastavaca.

Ponašajte se kao dijete za stolom

Znate kako klinci neće pojesti sve što im stavite na tanjur. Ostavit će masno, žilice, pougljene komade… Ugledajte se na njih, umjesto da ih korite. Pri samome jelu zaobilazite prepečene komadiće, a ako je moguće i one masne.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.