Sezona roštiljanja: Evo zašto je svinjetinu nužno dobro termički obraditi

Autor:

23.07.2017., Sibenik - Meso na rostilju."nPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj prokužena je hepatitisom E. Hrvatski veterinarski institut hepatitisom E u životinja bavi se već 15 godina te građanima savjetuje da meso peku najmanje 30 minuta na 70 stupnjeva. Zbog svojega posla virusom su u Hrvatskoj najviše ugroženi poljoprivrednici, svinjogojci, veterinari, šumari i lovci.

“Na početku sezone roštiljanja građane podsjećamo da meso trebaju dobro ispeći. Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus koji se može inaktivirati ako se meso peče najmanje 30 minuta na 70 stupnjeva. Na mesu ne smiju biti vidljivi tragovi krvi ni sukrvice“, savjetuju liječnici i veterinari.

“Hepatitis E u Hrvatskoj često prolazi neprepoznato i nedijagnosticirano jer je ovdje hepatitis E načelno blaga bolest koja ne zahtijeva posebnu terapiju. Hepatitis E treba uvrstiti u diferencijalnu dijagnozu kada se radi o oštećenju jetre. Poseban oprez potreban je za imunosuprimirane bolesnike kod kojih HEV-3 može uzrokovati kroničnu bolest. Kao mjera sprječavanja infekcije virusom HEV-3 preporuča se izbjegavati sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso i mesne prerađevine te konzumirati dobro oprano ili termički obrađeno voće i povrće. Za razliku od Europe, samo u tropskim hiperendemskim područjima hepatitis E uzrokuju humani HEV-1 i HEV-2 koji se povezuju s težim kliničkim slikama posebno u trudnica“, kazala je doc. prim. dr. sc. Oktavija Đaković Rode, pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

“Zaraza se prenosi na ljude na dva načina – izravnim i neizravnim dodirom. Izravnim dodirom smatramo onaj ljudi čiji je posao vezan uz svinje kao što su veterinari i lovci, a neizravnim dodirom smatramo korištenje proizvoda i sirovina podrijetlom od inficiranih svinja“, kazala je izv. prof. dr. sc. Lorena Jemeršić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta.

Na ljude se taj virus koji uzrokuje upalu jetre, najčešće prenosi konzumacijom zaražene hrane. Zbog toga znanstvenici savjetuju građanima da veliku pozornost posvete dobroj termičkoj obradi mesa. Svjetska zdravstvena organizacija godišnje bilježi oko 20 milijuna infekcija hepatitisom E. Iako je virus proširen diljem svijeta, najviše je zaraženih u istočnoj i južnoj Aziji.

Autohtona prisutnost HEV-a u ljudi u Hrvatskoj dokazana je 2012. godine. Virus je otkriven retropsektivno u krvi bolesnika uzetoj dvije godine ranije.

“Testiranje na prisutnost genoma virusa u životinja započeto je 2007. godine. Od tada je napravljeno nekoliko istraživanja koja su dala zanimljive rezultate o povezanosti infekcija u domaćih i divljih svinja te kroničnim infekcijama kod divljih svinja. Posljednje istraživanje kojim je obuhvaćeno oko 7000 životinja, vjerujemo da je dalo vrijedan doprinos očuvanju zdravlja životinja i ljudi, a ove godine krećemo i u novo, još veće istraživanje“, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.