Pod sloganom “Pokreni svoju kreativnost” počela je ovogodišnji desetodnevna manifestacija “17. Špancirfest u Varaždinu, a organizator Turistička zajednica grada Varaždinaističi kako je kreativnost smjer u kojem će se festival kretati u budućnosti.

“Špancirfest je stvorio novu tržišnu nišu, u kojoj za sada stanuje sam. Ovo je poruka kojom želimo upozoriti na važnost kreativnosti i kreativne industrije. Već samo i svojim dolaskom, sudjelovanjem u programima, koji će biti interaktivni, svatko će moći izraziti svoju kreativnost”, rekla je direktorica Turističke zajednice Branka Tropp.

Počeo je i program za najmlađe u Parku kreative, koji se sastoji od kreativnih radionica, koncerata i predstava, a radionice održavaju mladi profesionalni umjetnici. Niz kreativnih radionica za odrasle organiziran je u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI). Primjerica, “Akupunktura grada”, kroz mentoriranje stručnjaka i kroz rad u multidisciplinarnim timovima, dat će idejna rješenja za novi trg u Varaždinu na mjestu nekadašnjeg parkirališta u Habdelićevoj ulici.

Glazbeni i kazališni program Špancirfesta odvijat će se na tri pozornice.

Novost je pozornica kod vile Bedeković, koju će večeras otvoriti Maksim Mrvica, a prvi vikend još nastupaju Darko Rundek te Zoran Predin i Damir Kukuruzović Group, zamjena nakon što su Massimo i Matija Dedić otkazali nastup zbog smrti Matijinog oca Arsena. Drugi će vikend nastupiti Josipa Lisac, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić te Amira Medunjanin. Između dva glazbena vikenda pozornicu preuzimaju glumci. Publiku na Špancirfestu nasmijavat će Kerekesh teatar, Zijah Sokolović, Teatar Gavran i Vid Balog.

Veliku pozornicu kod Starog grada večerašnjim koncertom otvara svjetska atrakcija iz Švedske Mando Diao, a prije njih će nastupiti Sara Renar i Gatuzo. Sutra u Varaždin ponovno dolaze Bajaga i Instruktori, a zagrijavanje će odraditi Buđenje. U nedjelju nastupaju Markiz, Jonathan i Parov Stelar Band. Drugi vikend rezreviran je za Bad Copy i S.A.R.S., High5, Dječake i Edu Maajku, te Gogol Bordello i Dubiozu Kolektiv.

Ulaznice se ne plaćaju jedino za pozornicu na Stančićevom trgu gdje će, između ostalih, nastupiti Pankrti, Rachid Taha, Rambo Amadeus i Detour.

Ulični će se program odvijati na ulicama, trgovima i parkovima povijesne gradske jezgre Varaždina. Posebni značaj ima ovogodišnja suradnja Špancirfesta s manifestacijom “Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj” pa će na Kapucinskom trgu sutra i u nedjelju nastupiti akrobatska skupina Transe Express s programom kakav još nije viđen na ulicama Varaždina. Francusku će večeras predstaviti skupina Nouvelle Vague koncertom na Stančićevom trgu, a nedjeljno prijepodne rezervirano je za francuski doručak kod Starog grada.

Špancirfest je također mjesto 2. Međunarodnog susreta verglaša iz osam zemalja, Međunarodnog festivala tradicijske kulture “Folkofonija” te 15. Susreta povijesnih postrojbi na kojem će Varaždinska građanska garda proslaviti 265. godina postojanja.

Komentiraj