Plenković: Smrću prof. Vukasa Hrvatska izgubila velikog pravnog stručnjaka

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u subotu izraze sućuti u povodu smrti profesora međunarodnog prava Budislava Vukasa, istaknuvši da je Hrvatska izgubila velikog i uvaženog pravnog stručnjaka.

“Nedostajat će mnogima koji su ga poznavali i pratili njegovo plodonosno djelovanje dugi niz godina”, ističe premijer u izrazima sućuti upućenima obitelj, poznanicima i kolegama prof. Vukasa koji je umro u četvrtak u 86. godini.

Rođen je 1938. na Sušaku, doktorirao pravo u Zagrebu te se usavršavao u Hagu. Predavao je međunarodno pravo na hrvatskim i mnogim sveučilištima u inozemstvu te na Akademiji za međunarodno pravo u Hagu. Devedesetih godina prošloga stoljeća obnašao je dužnost glavnog pravnog savjetnika Ministarstva vanjskih poslova.

“Svojim znanjem i iskustvom prof. Vukas pridonio je izgradnji međunarodnopravnih pozicija Republike Hrvatske u nizu pitanja”, ističe premijer u sućuti.

Vukas je bio sudac i potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, sudac ad hoc pred Međunarodnim sudom u Haagu u postupcima koje je vodila Republika Hrvatska kao i član Arbitražnog suda u graničnom sporu s Republikom Slovenijom.

“Prof. Vukas svoje je iznimno znanje iz područja međunarodnog prava prenosio naraštajima studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pamtit ćemo ga i kao autora brojnih knjiga, monografija, članaka i radova iz različitih područja međunarodnog javnog prava, osobito prava mora, međunarodnog prava okoliša, međunarodne zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina”, navodi premijer Plenković.

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner