Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse premijer Andrej Plenković najavio je kako će Vlada, nakon 20 godina, donijeti novi Zakon o otovima, koji će u procedutu već ove jeseni. S ciljem unaprjeđenja kvalitete života na hrvatskim otocima te njihova razvoja, naglasio jeda je u okviru Ministarstva regionalnog razvoja osnovana posebna uprava za otoke koja će biti zadužena i za privlačenje sredstava iz EU fondova, prenosi Dnevnik.hr.

Na novinarsko pitanje o Pelješkom mostu, Plenković je odgovorio kako se projeikt nastavlja, bez obzira na najave BiH da neće dozvoliti gradnju prije nego što se riješi pitanje granice. “Ne samo da se projekt izgradnje nastavlja, već smo za njega dobili i bespovratna sredstva. Dijalog sa susjednim zemljama, pa tako i Bosnom i Hercegovinom, da. Ukoliko bilo što treba pojasniti našim susjedima, pojasnit ćemo”, kazao je dodajući da ne očekuje nikakav spor s BiH zbog Pelješkog mosta.

Novinari su premijera pitali i o medijskim napisima kako Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete natječaja za voditeljicu eskpertne radne skupine za kurikularnu reformu te da ministrica obrazovanja već mjesec dana čeka očitovanje Dijane Vican. “Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije, a vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima”, kazao je.

Premijer je komentirao i porez na nekretnine, odnosno činjenicu zašto građani svejedno moraju ispunjavati obrasce iako se uvođenje poreza odgodilo. “Važno nam je da imamo ažuriranu evidenciju nekretnina. Očito je dosadašnje evidentiranje nekretnina bilo nejednako, odnosno prikupljanje podataka među gradovima i općinama. Potrebno je dodatno vrijeme da se komunikacijski predstavi ovaj zakon i njegovi ciljevi”, objasnio je.

Naglasio je kako trebaju više senzibilizirati javnost o sadržaju, te održati nekoliko temeljitih stručnih rasprava. Dodao je kako je porez na nekretnine bio manji dio porezne reforme i da je o odgodi razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Na kraju je rekao i kako ministar poljoprivrede Tomislav Tolušim ima njegovu podršku u svojim aktivnostima, ali i kako je pravilnik o uvozu voća i povrća donesen bez konzultacija s Vladom i bilo kakve procedure na razini užeg kabineta. “Njegova je namjera u načelu bila dobra, ali metodologija i tajming nisu. Pravilnik je izmjenjen i to je sve”, rekao je premijer u Jelsi.

Komentiraj