Hrvatski premijer Andrej Plenković gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ Aleksandra Stankovića, gdje je komentirao aktualne političke događaje.

Odbijanje svih amandmana na proračun Plenković objašnjava kako je tako odlučila Vlada nakon analiza. “Ne kažem da amandmani ne valjaju, ali naš proračun ima glavu i rep i iza njega smo i stali. Ja sam bio u Europskom parlamentu i tu je sasvim druga kultura, tu svi nešto baštine, dogovaraju, rade kompromise. Mi ovdje nismo imali dovoljno vremena za to”, rekao je Plenković.

Za sebe kaže da je puno političniji, duhovitiji i živahniji nego što to javbnost misli. ‘Incident’ s novinarom Hrvojem Krešićem riješio je dan nakon – zajedničkim selfijem. Naglasio je kako mu je izbimno stalo do osoba s posebnim potrebama, i podsjetio da je umjesto njega u Sabor ušla Ljubica Vukačić. Dodao je kako će se nastaviti baviti i pokušati riješiti probleme invalida.

Naglasio je kako je zdravstvo prioritet svake Vlade. “Međutim, proračun ima stavke koje ne možemo mijenjati. Oko petsto mladih liječnika je otišlo iz Hrvatske tijekom prošle tri godine, njih se dvadeset posto već vratilo. Ministar je riješio pitanje zapošljavanja stažista, a nastojimo riješiti i ovo pitanje vezano za specijalizacije i vraćanje sredstava koja su uložena u plaće te osobe”, objašnjeva Plenković dodajući kako smatra da je Kujundžić na tragu postizanja rješenja ovog ‘dužničkog ropstva’.

“Ploče koje su skinute prije deset godina Francetiću i Budaku nisu imale ovaj natpis HOS-a. Ova ploča u gradu Jasenovcu je spomen 11 poginulih pripadnika branitelja HOS-a. Oni u svom grbu imaju taj natpis “Za dom spremni”. Mi smo provjerili je li to zakonito…”, komentirao je spornu ploču postavljenu u Jasenovcu. O samom pozdravu kaže da ima dvostruke konotacije. “U Jasenovcu ima konotacije na ustaški režim i može vrijeđati njihove obitelji. Međutim, isto tako, to je ploča koja je postavljena poginulih hrvatskim braniteljima. Ne možemo tako jednostavno odgovarati na to pitanje”, kaže.

“Želim ovu temu izmaknuti iz politikanstva. To je tema koju sada moramo otvoriti u društvu, a onda je i zatvoriti”, rekao je Plenković. “Žao mi je što je došlo do postavljanje ploče i s te strane imam solidarnosti. Isto tako, ploča je postavljena zbog hrvtskih branitelja”, dodao je. Na pitanje voditelja hoće li se ispričati ljudima čiji osjećaji su povrijeđeni, premijer je rekao: “Ja se ispričavam onima koji su povrijeđeni. Vrlo jasno.”

Najavio je kako će Vlada formirati pluralističko povjerenstvo koje će se baviti ovim pitanjem. “Povjerenstvo će predložiti mjere koje će kasnije možda donijeti vlada ili sabor. Ono neće zamijeniti ni vladu ni sabor. Možda bude raspravljao i o ušatim u, petokrakom i pozdravom za dom spremni”, objasnio je.

Upitan i da komentira aferu sa srpskim čokoladicama, Plenković kaže: “Ja dosta volim čokoladu i ne gledam tko je proizvodi. Nemam nikakav problem pojesti srpsku čokoladu. Ne treba tu temu elaborirati. Stjecajem okolnosti moj sin ima rođendan sutra pa smo dobili identičan taj paket, baš s tom čokoladicom s rižom”.

O razgovorima sa sindikatima kaže da su pristupili transparentno i otvoreno. “Te razgovore koordinira ministar rada Čorić i ono što smo im ponudili je više nego što im je ponudila bilo koja druga vlada. To što nisu zadovoljni ne znači da se razgovori ne nastavljaju”, rekao je Plenković i dodao da su povećali minimalnu plaću te da će naći sredstva za božićnicu.

“Naše sporno poglavlje se odnosi na kulturu i obrazovanje, hrvatska je preuzela neke obveze vezano za hrvatsku manjinu koje nisu realizirali. To je vrlo lako rješivo… Srbija je znala za tu rezervu, trebamo to pitanje dedramatizirati”, komentirao je pregovore Srbije i Europske unije. Objasnio je kako postoji sadržaj određenih udžbenika koji nije kvalitetan, kao i da profesori hrvatskog jezika nemaju određenu kvalifikaciju pa se nastava odvija na srpskom jeziku. “Detalje smo iznijeli na komisiji”, naglasio je Plenković.

Kazao je kako poziv američkog potpredsjednika Joea Bidena nije dožicio kao pritisak. “Znao sam dan ranije da će me zvati, a koji dan ranije me zvala i Theresa May”, rekao je. Za Ukrajinu je rekao da je najsličnija europska država s Hrvatskom. “Nismo zaoštili odnose s Rusijom. Zbog intervjua veleposlanika i jednog priopćenja? Ma dajte…”, ističe Plenković.

“Želim konsolidaciju HDZ-a čvrsto usidrenog na desnom centru gdje ga je i želio doktor Franjo Tuđman”, rekao je Plenković dodajući kako se on ne bori protiv HDZ-a, već za HDZ. Kandidata za gradonačelnika Zagreba odabrat će, kaže, nakon praznika. Upitan o zabrani pobačaja, Plenković zaključuje: “Život počinje začečem to i ja i HDZ mislimo. Ali neka ovaj zakonski okvir ostane ovakav. Mi smo protiv zabrane pobačaja.”

Komentiraj