Hina Dario GRZELJ

PLENKOVIĆ ‘Keleminec i njegove pristaše su nevažni marginalci’

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković ocijenio je u subotu marginalnim i nevažnim prosvjed Autohtone – Hrvatske stranka prava ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu kada je manja skupina prosvjednika predvođena Draženom Kelemincem uz ostalo zaprijetila hrvatskom premijeru da ne smije dirati spornu spomen ploču s ustaškim pozdravom istaknutu u Jasenovcu.

“Ne bih se na to obazirao. Mislim da je Ravnateljstvo policije poduzelo mjere i to pitanje nije relevantmo”, kazao je Plenković novinarima u Žepču u središnjoj Bosni gdje je boravio u radnom posjetu.

Keleminčevu stranku koja je organizirala prosvjed hrvatski je premijer opisao kao “marginalnu” konstatirajući kako je njoj takav vid javnih istupanja svojstven već godinama.

Dvadesetak simpatizera Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) prosvjedovalo je ispred sjedišta SNV-a u Zagrebu, pod sloganom “Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet”,

Keleminec je tijekom prosvjeda u Zagrebu zapalio i primjerak tjednika srpske nacionalne manjine “Novosti”, rekavši da su te novine pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

“Došli smo ispred sjedišta SNV-a Milorada Pupovca suprotstaviti se njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj, zaustavili smo ih 1991. zaustavit ćemo ih i sada”, izjavio je Keleminec u zagrebačkoj Gajevoj ulici, okružen s 20-tak pristaša i isto toliko predstavnika medija.

Prosvjed je nadzirala i snimala interventna policija s otprilike dvostruko više pripadnika.

Pristaše na skupu nosile su zastavu sa stranačkim grbom na kojoj je bio i natpis “za dom spremni”.  Keleminac je u “govoru” istaknuo da se taj pozdrav ne smije  micati sa spomen ploča, poručujući da su uz njega mnogi branitelji dali živote za Republiku Hrvatsku.

Ustvrdio je i da se novcem iz hrvatskog državnog proračuna podižu četnički spomenici. “Ako vi skinete ploču HOS-a mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu”, rekao je.

Premijeru Plenkoviću poručio da ne miče natpis “za dom spremni”.

Ako zabrani u demokratskoj državi domoljubni pozdrav kojim se kaže da si spreman braniti svoj dom i Domovinu, onda je Plenković uveo diktaturu, ukinuo demokratski sustav i učinio od Hrvatske totalitarnu državu, ocijenio je Keleminec.

“Nemojte se Plenkoviću s time igrati, to je opasno i za vas i za vašu stranku i za one koje vi podržavate. Jer, vi podržavate one koji su palili i i ubijali hrvatsku državu i bili protiv Hrvatske 1991. godine i htjeli veliku Srbiju na teritoriju Hrvatske ili nekakvu Jugoslaviju”, dodao je Keleminec.

Komentiraj