PICULA O MALOM RIBARSTVU “Ako Britanija pregovara s EU, zašto ne bismo i mi?”

Slavko Midzor/PIXSELL

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula u nedjelju je u Dnevniku N1 televizije komentirao je i usporedio pregovore oko ‘Brexita’ i inicijative Ruže Tomašić oko malog ribarstva u hrvatskom primorju.

Izjavu britanskog premijera Davida Camerona da ‘baš ne voli Bruxelles’ Picula je nazvao škakljivom. “Ima i onih koji puno više ne vole Bruxelles od njega”, rekao je Picula podsjećajući da su škotski nacionaliti ponovo postavili pitanje referenduma o samostalnosti. Dogovor oko Velike Britanije nazvao je potpuno neizvjesnim političkim prostorom. “Nikad se nije ranije dogodilo da članica EU toliko promijeni svoj status unutar europske obitelji”, dodao je.

Kada je riječ o zaštiti malih ribara, nakon što je Odbor za ribarstvo prihvatio EP prihvatio izvješće europarlamentarke Ruže Tomašić, Picula navodi da je on osobno dao devet amandmana koji su “kroatizirali” sadržaj. Dodaje da se radilo o propustu u pregovorima između Hrvatske i Europske unije.

“Od početka 2015. mali ribolov postao je nelegalan, jer se nije zaštitio u vrijeme pregovora, ne na način kako su to učinile Malta, Grčka i Protugal, tretirajući ga ne kao komercijalnu granu već kao kulturnu baštinu”, kazao je.

Uspoređujući malo ribarstvo s ‘Brexitom’, Picula se pita zašto Hrvatska ne bi mogla slijediti primjer Britanije i ispregovarati nešto u odnosu na početna pozicije svog članstva. “To se može pretvoriti u direktivu koja će unijeti promjene u domaće zakonodavstvo”, zaključio je.

Komentiraj