PETROV ‘Gospodarsku suradnju Hrvatske i Češke treba ojačati’

HINA/ Denis CERIÆ /dc

Gospodarska suradnja Hrvatske i Češke ima dobre razvojne izglede u području energetike, turizma, infrastrukture, prehrambene industrije i trgovine, rekao je u utorak u Pragu predsjednik Sabora Božo Petrov otvarajući češko-hrvatski gospodarski forum o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.

Forum je organiziran u suradnji hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), hrvatskog veleposlanstva u Češkoj, češkog ministarstva industrije i trgovine te češke Industrijske komore.

Kako je priopćeno iz Sabora, češkim tvrtkama predstavljeni su katalog investicijskih mogućnosti, pravni okviri za ulaganja te niz javnih i privatnih projekata u potrazi za strateškim partnerima.

“Vjerujem da uzajamna gospodarska suradnja Hrvatske i Češke, koju moramo ojačati, ima dobre razvojne izglede u području energetike, turizma, infrastrukture, prehrambene industrije i trgovine”, kazao je Petrov na otvaranju foruma.

Naglasio je kako je aktivna politika hrvatske vlade stvorila preduvjete za privlačenje novih ulaganja u Hrvatsku te povećanje sveukupne konkurentnosti hrvatske ekonomije. Dodao je da tomu doprinosi i porast industrijske proizvodnje što dokazuje nastavak pozitivnih trendova i stabilnog poslovnog okruženja za investicije.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupna izravna ulaganja iz Češke u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do trećeg tromjesečja 2016. godine iznosila su 334,9 milijuna eura, što Češku pozicionira na 15. mjesto stranih ulagača.

AIK trenutno prati dva investicijska projekta čeških ulagača ukupne vrijednosti 67 milijuna eura, a koja bi trebala zaposliti 215 radnika.

Očekuju se daljnja ulaganja češkog kapitala u Hrvatskoj, prije svega u turističke projekte, bankarski i proizvodni sektor te medije.

Petrovu je ovo drugi dan službenog posjeta Češkoj. U razgovorima s premijerom Bohuslavom Sobotkom i predsjednikom parlamenta Milanom Štechom usuglašeno je da  bilateralni gospodarski odnosi ne prate visoku razinu političkih odnosa dviju država,

Komentiraj