facebook.com

PAZITE NA PREHRANU Masnoće uzrokuju slabljenje kognitivnih funkcija

Prehrana s visokim udjelom masnoća ne samo da uzrokuje pretilost nego se čini i da može uspavati inače aktivne imunosne stanice u mozgu koje počnu uništavati veze između neurona, zaključili su američki znanstvenici.

Dobra je vijest, kažu znanstvenici s medicinskog fakulteta sveučilišta Georgia Regents, da je barem u slučaju miševa dovoljno vratiti se tijekom dva mjeseca na prehranu s niskim udjelom masnoća, s kojom se izgubi nakupljeni višak, da se anulira taj učinak slabljenja kognitivnih funkcija.

Neuroznanstvenik Alexis Stranahan kaže da mikroglije koje jedu sinapse pridonose gubitku sinapsa i kognitivnom pogoršanju kod pretilih miševa.

 

  • “Ono što se događa kod pretilosti je da se prestanu kretati”, kaže Stranahan

 

S jedne strane to je zastrašujuće ali se može popraviti što znači da ako se vratite na niskokaloričnu prehranu koja čak i ne anulira potpuno naslage masnog tkiva možete u potpunosti preokrenuti taj stanični proces u mozgu i održati kognitivne funkcije, pojašnjava znanstvenik.

Čini se da problemi u organizmu počinju tako što previše masnoća izaziva kroničnu upalu koja potiče mikroglije na autoimuni odgovor. Mikroglije poput makrofaga u tijelu imaju sposobnost uklanjanja otpada i uzročnika zaraze u mozgu i njihova kisela unutrašnjost ih uništava što pomaže funkciji i zdravlju neurona. No s debljanjem miševa njihove mikroglije fokusiraju se na prejedanje.

Istraživanjem su praćene dvije skupine miševa u istim uvjetima. Jedino se razlikovala njihova prehrana u udjelu masnoća. Jedna je skupina imala prehranu s deset posto masnoća a druga sa 60 posto.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Brain, Behavior and Immunity .

Komentiraj