FaH

PARLAMENTARNI IZBORI: Litavska oporba na pragu da zamijeni socijaldemokrate

Siti niskih plaća, Litavci sudjeluju u nedjelju u drugom krugu parlamentarnih izbora koji bi mogli zapečatiti uspjeh dviju oporbenih stranaka, centrista i konzervativaca, pobijedivši u prvom krugu socijaldemokrate, na vlasti već četiri godine.

Konzervativci Saveza domovine – demokršćani pobijedili su u prvom krugu izbora s 21,70 posto glasova (22 mjesta), slijedio je odmah iza Savez seljaka i zelenih (centar) s 21,53 posto glasova (21 mjesto).

Socijaldemokrati na vlasti od 2012. zauzeli su treće mjesto sa 14,42 posto glasova i 10 mjesta, što je zadalo težak udarac premijeru Algirdasu Butkeviciusu.

Ostalo je za popuniti u nedjelju 68 mjesta, na 141 koliko ih ima u Sejmasu (parlament).

U utrci su još tri male stranke što predskazuje teške pregovore o formiranju buduće vlade.

Kandidati su se koncentrirali na borbu protiv društvene nejednakosti, obećavajući povećanje minimalne plaće i osnivanje novih radnih mjesta u toj zemlji čije je stanovništvo spalo na 2,9 milijuna stanovnika nakon masovnog egzodusa Litavaca u potrazi za boljim plaćama u inozemstvu.

Od prijama Litve u Europsku uniju 2004., oko 370.000 Litavaca napustilo je zemlju od kojih je polovica otišla u V. Britaniju u kojoj se val radnika iz Srednje Europe smatra jednim od razloga britanskog “da” u korist Brexita.

Komentiraj