Papa Franjo pozvao je u petak navečer u Krakovu kršćane da pomognu marginaliziranima i izbjeglicama, istaknuvši da provedba u djelo Kristova nauka na taj način nije “sadomazohizam”.

“Pozvani smo služiti raspetome Isusu u svakoj marginaliziranoj osobi (…), u onome tko je isključen, tko je gladan i žedan, tko je gol, uhićen, bolestan, bez posla, progonjen, izbjeglica, migrant”, rekao je Papa pred više stotina tisuća sudionika Svjetskog dana mladih, okupljenih na liturgiji križnog puta.

“Ako netko tko se smatra kršćaninom ne živi da bi služio, njegov život nije vrijedan življenja”, upozorio je.

No “put križa nije put sadomazohista, on jedini pobjeđuje grijeh (…) otvarajući put prema novom životu u punini”, istaknuo je.

Papa, koji je u Vatikan pozvao tri sirijske muslimanske obitelji, spomenuo je u govoru i “našu sirijsku braću koja su pobjegla pred ratom”.

“Pozdravljamo ih i prihvaćamo u bratskoj ljubavi i suosjećanju”, kazao je.

Ravnodušnost prema izbjeglicama kritizirana je na početku križnog puta u meditaciji koju je pripremila Zajednica sv. Egidija, koja je jako aktivna u pružanju pomoći izbjeglicama, po scenariju koji je odobrio Vatikan.

“Uskraćujemo gostoprimstvo ljudima koji, tražeći bolji život ili ponekad samo život, kucaju na vrata naših zemalja, crkvi, kuća”, kazao je čitatelj meditacije.

“Oni su stranci, u njima vidimo neprijatelje, bojimo se njihove religije i siromaštva. Umjesto gostoprimstva, pronalaze smrt u vodama Lampeduse, kod grčkih obala, u izbjegličkim kampovima.”

“Isuse, zadnjih si godina osuđen na smrt u liku 30.000 izbjeglica. Tko te osudio? Tko će potpisati presudu”, upitao se mladić.

Komentiraj