EPA/TONY GENTILE

Papa osudio korištenje gladi kao “oružja rata”

Papa Franjo osudio je u ponedjeljak korištenje gladi kao “oružja rata” i izrazio je žaljenje zbog činjenice da je lakše prevoziti oružje preko granica nego pomoć potrebnu za održavanje civila na životu.

Nekoliko dana nakon što su humanitarne agencije uspjele dostaviti hranu opkoljenom sirijskom gradu Daraji prvi put od 2012. godine, Papa je rekao da onemogućavanje dostave humanitarne pomoći u ratne zone predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Tijekom posjeta sjedištu Svjetskog programa za hranu (WFP), Sveti Otac je kazao da je svijet suočen s “čudnim paradoksom”.

“Dok neshvatljive političke odluke, iskrivljene ideološke vizije i neprobojne carinske barijere opstruiraju humanitarnu pomoć i razvojne projekte, to nije slučaj s oružjem”, istaknuo je Papa.

“U nekim slučajevima glad se koristi kao oružje rata”, kazao je on u svom obraćanju na godišnjem skupu izvršnog odbora WFP-a, UN-ove agencije sa sjedištem u Rimu.

“(Oružje) kruži besramno i praktički apsolutno slobodno u mnogim dijelovima svijeta. Kao rezultat toga, hrane se ratovi a ne ljudi”, naglasio je Papa.

Komentiraj