Papa Franjo stigao u Azerbajdžan

FaH

Papa Franjo stigao je u nedjelju u Azerbajdžan, bivšu sovjetsku republiku s većinskim stanovništvom šijitskih muslimana, gdje se sastao s malom katoličkom zajednicom te zemlje i održao misu.

Azerbajdžan je zadnja postaja kavkaske turneje Svetog Oca koji je prije toga posjetio Gruziju.

Papa Franju nisu dočekale razdragane mase, a u zračnoj luci ga je dočekao jedan dužnosnik vlade te je potom brzo prebačen u središte Bakua kako bi s pripadnicima male katoličke zajednice služio misu.

Papa je odbacio tvrdnje da je njegov posjet toj kavkaskoj zemlji “gubljenje vremena”, s obzirom na tako mali broj pripadnika katoličke zajednice. Azerbajdžan broji tek 570 katolika, koji čine 0,01 posto stanovništva. Imaju tek jednu župu i sedam svećenika, objavio je vatikanski ured za statistiku.

“Netko možda misli da Papa gubi dosta vremena putujući toliko kilometara da bi posjetio jednu malu zajednicu. Ali Papa pritom imitira Duha Svetoga”, kazao je Papa na susretu s katolicima, usporedivši azerbajdžansku katoličku zajednicu s Isusom i njegovim učenicima.

“Vi ste jedna mala pastva, tako dragocjena u očima Božjim”, kazao je Papa u svojoj homiliji. Izrazivši zabrinutost za “rubne zajednice” pozvao ih je da “hrabro” nastave ispovijedati svoju vjeru.

Papa Franjo će se kasnije sastati s predsjednikom Ilhamom Alijevim s kojim će predvoditi svečanost otvaranja kompleksa kojeg je dizajnirala poznata arhitektica Zaha Hadid.

Potom će se sastati s lokalnim muslimanskim, židovskim i pravoslavnim čelnicima te posjetiti spomenik žrtvama palim u još uvijek nerazriješenom sukobu s Armenijom oko Nagorno-Karabaha.

Komentiraj